Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de symptomen van trombose?
- 2 Welke pijn bij trombose?
- 3 Wat zijn de oorzaken van trombose?
- 4 Hoe voelt bloedklonter in been?
- 5 Wat te doen bij diep veneuze trombose?
- 6 Hoe lang kun je last hebben van een trombosebeen?
- 7 Is trombose blijvend?
- 8 Wat is de oorzaak van pijn aan de achterkant van de knie?
- 9 Wat zijn klachten in de knieholte?
- 10 Is trombosebeen behandeld?
Wat zijn de symptomen van trombose?
Signalen van een trombosebeen
- Been dat opeens opzwelt.
- Zwaar gevoel of pijn in het been.
- Witte, rode of blauwe verkleuring van het been.
- Strakgespannen huid: rood en glanzend, met zichtbare aderen.
- Lichte verhoging.
- Veel pijn in het been en/of bij het lopen.
- Gevoel van zweepslag in de kuit.
Welke pijn bij trombose?
Een dik, rood en pijnlijk onderbeen kan een trombosebeen zijn. Bel met deze klachten uw huisarts. Trombose betekent dat er een stolsel ontstaat in een bloedvat. Dit stolsel kan een bloedvat in het been afsluiten.
Wat moet je doen bij een trombosebeen?
Trombosebeen wordt inderdaad meestal behandeld met antistollingsmiddelen zoals DOAC’s. Hoe lang hangt af van het risico op nieuwe trombose en verschilt van persoon tot persoon. In speciale gevallen, bijvoorbeeld bij een andere ziekte of verminderde nierfunctie, worden andere medicijnen voorgeschreven.
Wat zijn de oorzaken van trombose?
De meest voorkomende oorzaken van trombose zijn:
- ouderdom.
- pilgebruik.
- zwangerschap.
- roken.
- operaties onder narcose.
- lange tijd arm of been niet gebruiken (bijvoorbeeld door ziekte of gips)
- (erfelijke) afwijkingen in het stollingssysteem.
Hoe voelt bloedklonter in been?
Als een bloedklonter de afvoer van het bloed naar het hart belemmert, kan het been zwellen, wat wel eens een trombosebeen wordt genoemd. Andere mogelijke symptomen zijn: een zwaar gevoel in het been. pijn die toeneemt bij het stappen (waardoor je moeite ervaart om te stappen)
Wat is de oorzaak van een trombose?
Trombose ontstaat als het systeem van stolling en antistolling uit balans is. In ons bloed zitten stoffen die zorgen voor stolling: als we een wondje hebben maakt het lichaam snel een stolsel aan zodat het bloeden stopt. Op dat moment stopt ook de stolling en wordt een overtollig stolsel weer afgebroken.
Wat te doen bij diep veneuze trombose?
Een diepe veneuze trombose moet onmiddellijk door een arts worden behandeld. Het risico op een longembolie is vooral groot als de diepe aders van het been zijn aangetast. Een bloedstolsel in de aangetaste ader raakt los en wordt met de bloedstroom meegevoerd naar de longen, waar het een bloedvat kan verstoppen.
Hoe lang kun je last hebben van een trombosebeen?
Hoe lang dit duurt, wisselt per persoon en kan tussen de drie tot acht weken liggen. Zodra het been niet meer gezwollen is, krijgt u via de polikliniek Dermatologie een afspraak voor het aanmeten van een steunkous.
Wat te doen bij een aderontsteking?
Behandeling van een kleine aderontsteking met weinig klachten is meestal niet nodig, dit herstelt vanzelf. Meestal verdwijnt de aderontsteking na enkele dagen tot weken spontaan. Bij een uitgebreide aderontsteking of bij veel klachten, kan het dragen van een elastische kous de klachten verminderen.
Is trombose blijvend?
Trombose ontstaat in de meeste gevallen in het been. Als de trombose in het been niet goed wordt behandeld, kunnen de aders blijvend beschadigd worden.
Wat is de oorzaak van pijn aan de achterkant van de knie?
Pijn in knieholte of pijn aan de achterkant van de knie kan door diverse factoren worden veroorzaakt. De klachten die aan de achterkant van de knie kunnen optreden, zijn afhankelijk van de oorzaak. Veelvoorkomende klachten zijn zeurende, brandende, stekende pijn, zwelling en/of stijfheid, dat wil zeggen het niet (goed) kunnen bewegen van de knie.
Wat is een zenuwpijn in de knieholte?
In de knieholte splits de kuitbeenzenuw (nervus peroneus) zich. Deze zenuw kan bekneld raken. Dit veroorzaakt heftige zenuwpijn in de knieholte met uitstraling naar de hele knie en het onderbeen. Een dergelijke zenuwbeknelling is vaak het gevolg van een ongeluk en/of botbreuk.
Wat zijn klachten in de knieholte?
Veelvoorkomende klachten zijn zeurende, brandende, stekende pijn, zwelling en/of stijfheid, dat wil zeggen het niet (goed) kunnen bewegen van de knie. Pijn in de knieholte kan optreden bij strekken, buigen, hurken, na zitten, lopen, fietsen, opstaan en andere situaties. Behandeling van de knieklachten is afhankelijk van de oorzaak.
Is trombosebeen behandeld?
Een trombosebeen wordt behandeld met bloedverdunners. Blijkt uit de echo dat de trombose alleen in het onderbeen zit? Dan zijn bloedverdunners niet altijd nodig. In overleg met uw huisarts kunt u er ook voor kiezen om het herstel af te wachten (zonder bloedverdunners). U krijgt dan wel een steunkous. Na 1 en 2 weken komt u voor controle met een