Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de taken van de 2e kamer?
- 2 Waar beslist de Tweede Kamer over?
- 3 Welke politici hebben het recht om wetsvoorstellen in te dienen?
- 4 Wat is het doel van een debat?
- 5 Wie controleert de 2e kamer?
- 6 Wat is de bevoegdheid van de eerste en Tweede Kamer?
- 7 Wat is de Tweede Kamer van de Staten-Generaal?
Wat zijn de taken van de 2e kamer?
De Tweede Kamer heeft twee hoofdtaken: de regering controleren en wetten maken. De belangrijkste taak van de Eerste Kamer is het beoordelen van wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd.
Wat is een 30 leden debat?
Een dertigledendebat (ook spoeddebat) is een type debat in de Nederlandse Tweede Kamer waartoe de voorzitter de vergadering bijeenroept als dit door dertig leden schriftelijk, onder opgave van redenen, is verzocht.
Waar beslist de Tweede Kamer over?
De Tweede Kamer controleert de regering (de Koning en ministers) door het goedkeuren of verwerpen van wetsvoorstellen. Daarnaast maakt de Tweede Kamer wetgeving samen met de regering en de Eerste Kamer.
Wat zijn de belangrijkste taken van het parlement?
Regering controleren en wetten maken Het parlement (ook wel Staten-Generaal) controleert het beleid van de regering (de Koning en de ministers). Ook heeft het parlement een wetgevende functie. Een wet gaat pas in als de Eerste en de Tweede Kamer het wetsvoorstel hebben aangenomen.
Welke politici hebben het recht om wetsvoorstellen in te dienen?
Wettelijke basis. De huidige (in 1983 geheel herziene) Grondwet bepaalt dat voorstellen van wet kunnen worden ingediend door of vanwege de Koning en door de Tweede Kamer (artikel 82). Voorstellen van wet, in te dienen door de Tweede Kamer, worden door een of meer leden aanhangig gemaakt.
Welke rollen zijn er in een debat?
De structuur van een debat of discussie
- Welkomstwoord door de voorzitter.
- Inleiding: een korte inleiding over het onderwerp.
- Discussie: deelnemers geven hun mening over het onderwerp en voeren argumenten aan.
- Afsluiting: de voorzitter geeft een samenvatting van de discussie en trekt conclusies.
Wat is het doel van een debat?
Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden.
Welke rechten heeft de Tweede Kamer die de Eerste Kamer ontbreken?
De wetgevende taak van de Eerste Kamer houdt in dat zij wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen, ook moet goedkeuren. Pas daarna kan een wetsvoorstel ook werkelijk een wet worden. De Eerste Kamer kan geen wijzigingen aanbrengen in een wetsvoorstel, maar een voorstel alleen goedkeuren of verwerpen.
Wie controleert de 2e kamer?
Het parlement heeft onder meer de taak de regering te controleren. De Eerste en Tweede Kamer hebben daarom het recht om een onderzoek naar een bepaalde zaak in te stellen. Dit kan de vorm van een parlementair onderzoek of van een parlementaire enquête hebben.
Hoe kunt u de debatten volgen in de Tweede Kamer?
Met de app Debat Direct kunt u de debatten in de Tweede Kamer live volgen, zowel plenaire vergaderingen als commissievergaderingen. Daarbij verschijnt direct aanvullende informatie in beeld, zoals de naam van de spreker of de uitslag van een stemming. Ook kunt u het debat live pauzeren, vanaf het begin afspelen of later op de dag terugkijken.
Wat is de bevoegdheid van de eerste en Tweede Kamer?
De Eerste en de Tweede Kamer hebben het recht om de staatsuitgaven (de rijksbegroting) en de staatsinkomsten (de belastingheffing) te beoordelen en daarna te verwerpen of goed te keuren. Zo bepalen zij samen met de regering hoeveel geld de overheid zal uitgeven en waaraan zij dit zal besteden.
Wat zijn de taken van de Tweede Kamer?
De Tweede Kamer heeft in hoofdzaak drie taken: 1 controle op regeringsbeleid, 2 medewetgeving (met de regering en de Eerste Kamer) 3 vertegenwoordiging van de bevolking.
Wat is de Tweede Kamer van de Staten-Generaal?
Portaal. Politiek. De Tweede Kamer der Staten-Generaal, vaak kortweg de Tweede Kamer genoemd, vormt samen met de Eerste Kamer de Nederlandse Staten-Generaal, de landelijke volksvertegenwoordiging voor Nederland. De eerste zitting was op 21 september 1815.