Inhoudsopgave
Wat zijn de vijf Tekstdoelen?
We maken onderscheid tussen vijf verschillende tekstdoelen: informeren, opiniëren, overtuigen, activeren en amuseren. Hieronder gaan we ze stuk voor stuk bij langs.
Wat zijn de Leesdoelen?
Lezen met leesdoelen!
- Oriënterend lezen. Doel. Je gaat na wat voor een soort tekst je in handen hebt.
- Globaal lezen. Doel. Je wil meer te weten komen over het onderwerp, de hoofdgedachte en de inhoud van de tekst.
- Intensief lezen. Doel.
- Zoekend lezen (scannen) Doel.
- Studerend lezen. Doel.
- Kritisch lezen. Doel.
- Genietend lezen. Doel.
Wat zijn de Schrijfdoelen?
Als je iets schrijft, wil je dat er iets gebeurt bij jouw lezer. Je wilt dat iemand iets gaat doen, of laten. Of op een bepaalde manier gaat denken.
Wat voor Tekstsoort is een column?
Een column is een met regelmaat verschijnend, kort stukje proza van een bepaalde auteur (de columnist). Vaak wordt een column in een krant of tijdschrift gepubliceerd, maar ook gesproken columns op radio of televisie, of publicatie op internet komen voor.
Welke soort teksten zijn er?
De 5 tekstsoorten zijn: Informatieve tekst: wil iets meedelen, wil informeren. Voorbeelden zijn: krantenartikel, schoolboek, bijsluiter bij medicijnen Ontspannende of diverterende tekst: heeft als doel te ontspannen, te entertainen.
Wat voor Tekstsoort is een nieuwsbericht?
Het doel van een nieuwsbericht zal zijn om de lezer te informeren over een bepaalde situatie, terwijl het doel van een reclametekst is om de lezer te activeren. De schrijver wil dan bijvoorbeeld dat de lezer een product koopt.
Welke Tekstdoelen en Tekstsoorten zijn er?
Er worden vaak vier tekstdoelen onderscheiden: amuseren, informeren, overtuigen en overhalen/activeren. Je spreekt van amuseren als een tekst de lezers wil vermaken. Als een tekst de lezers iets wil vertellen, spreek je van een informatieve tekst of van informeren.