Inhoudsopgave
Wat zijn de voordelen van de anticonceptiepil?
Voordelen
- Je krijgt door de pil een heel regelmatige cyclus.
- Je kan ook zelf je cyclus regelen (menstruatie overslaan of uitstellen).
- Door de pil worden je bloedingen vaak minder pijnlijk. Je verliest ook minder bloed.
- Als je stopt met de pil, kan je in theorie onmiddellijk daarna zwanger worden.
Kan je van de pil ziek worden?
Maar het is niet bekend of dit verschil wordt veroorzaakt door de pil. Onder vaak voorkomende bijwerkingen staan daarnaast onder meer depressieve stemming en stemmingsveranderingen. Ook hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, pijn in de borsten en gewichtstoename worden vaak genoemd.
Kun je misselijk worden van de pil?
Bijwerkingen van de pil komen vooral voor als u met de pil begint. Voorbeelden zijn gevoelige of gespannen borsten; hoofdpijn; stemmingsveranderingen; misselijkheid; gewichtstoename of doorbraakbloedingen. Ze gaan doorgaans binnen enkele dagen tot maanden over. Houdt u er last van, overleg dan met uw huisarts.
Waarom geen pil slikken?
Over het algemeen is je menstruatie heftiger, maar óók korter wanneer je stopt met de pil. Je menstruatie is sowieso vaak geen pretje, dus die paar extra ‘vrije’ dagen heb je weer in the pocket. Je hebt minder last van stemmingswisselingen. Weg met die vervelende stemmingswisselingen!
Welke gunstige bijwerking heeft het gebruik van de pil voor een vrouw?
Bij de combinatiepil heb je meestal minder bloedverlies en minder pijn als je ongesteld wordt. Je wordt in de stopweek ongesteld. Je weet dus wanneer je ongesteldheid er aan komt.
Wat zijn de nadelen van de anticonceptiepil?
Bijwerkingen
- Doorbraakbloedingen of spotting (vooral in de eerste maanden)
- Hoofdpijn.
- Verminderd libido.
- Pijnlijke of gespannen borsten.
- Stemmingswisselingen.
- Emotionele of sombere stemming.
- Vocht vasthouden.
- Gewichtstoename.
Hoe schadelijk is de pil?
Pilgebruiksters lopen een hoger risico op borstkanker. Hoe langer ze slikken, hoe groter het risico wordt. Toch is de pil veilig voor vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker, omdat het hoger risico dat ze al lopen niet nog meer wordt verhoogd door de pil.
Kan je voor 1 maand de pil slikken?
Gebruik je de pil, hormoonring of pleister om je ongesteldheid uit te stellen? Het is veilig om de pil 1 jaar lang zonder stopweek te gebruiken. De hormoonring of pleister kun je tot 6 weken achter elkaar gebruiken zonder stopweek. Je blijft tegen zwangerschap beschermd.
Kan de pil op een lege maag?
Maar voor veel vitaminepillen en medicijnen geldt dit niet. Je maagwand kan namelijk geïrriteerd raken als je sommige pillen slikt op een lege maag. Je kunt dan misselijk worden of last krijgen van brandend maagzuur.
Wat gebeurd er als je met de pil stopt?
Ontpillen. Je lichaam raakt gewend aan deze dosis ‘vervangende’ hormonen. Zodra je stopt met het slikken van de pil moet je lichaam weer zelf hard aan het werk om de productie van de hormonen op te starten. En dit kan even duren.
Wat is er slecht aan de pil?
De pil verhoogt het risico op een diep veneuze trombose (de vorming van een bloedstolsel in de diepe aders) en is niet veilig voor vrouwen die ooit al een onverklaarde trombose of een trombose in de zwangerschap hebben gehad en anticoagulantia (bloedverdunners) slikken.