Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de voorwaarden voor een invalidenparkeerkaart?
- 2 Wie mag invalide parkeerkaart gebruiken?
- 3 Hoe werkt een gehandicaptenparkeerkaart?
- 4 Waar mag je staan met een invalidenparkeerkaart?
- 5 Waar parkeerkaart gehandicapten afhalen?
- 6 Wie komt in aanmerking voor een parkeerkaart?
- 7 Hoeveel invalidenparkeerplaatsen?
- 8 Waar kan ik gratis parkeren met mijn gehandicaptenparkeerkaart?
Wat zijn de voorwaarden voor een invalidenparkeerkaart?
U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. En de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur. Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart.
Wie mag invalide parkeerkaart gebruiken?
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je parkeren op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap of chronische aandoening. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren. Een gehandicaptenparkeerkaart kun je aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.
Hoe een parkeerkaart voor gehandicapten aanvragen?
Aanvragen voor de parkeerkaart gebeuren bij de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap. Dat kan elektronisch, telefonisch of via de post. Voor hulp bij de aanvraag kunt u terecht bij uw gemeente, bij het OCMW of bij de dienst maatschappelijke hulp van uw ziekenfonds.
Hoe parkeerkaart voor gehandicapten verlengen?
In de meeste gevallen is de parkeerkaart levenslang geldig. Als dat niet het geval is staat er een vervaldatum op je kaart. Als je kaart binnenkort vervalt, dan kan je zelf een verlenging van je parkeerkaart vragen via My Handicap. Dit kan binnen een termijn van maximaal zes maanden voor je kaart vervalt.
Hoe werkt een gehandicaptenparkeerkaart?
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen uw auto parkeren. Daarnaast mag u parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Ook kunt u soms gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter.
Waar mag je staan met een invalidenparkeerkaart?
Waar mag u met uw gehandicaptenparkeerkaart wel parkeren?
- Op uw eigen gehandicaptenparkeerplaats.
- Op een algemene parkeerplaats voor gehandicapten.
- In een parkeerschijf-zone met een blauwe streep.
- Langs een onderbroken gele streep.
- Op plaatsen waar een parkeerverbodsbord staat.
Waar mag een gehandicapte parkeren?
Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?
U herkent een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan een blauw verkeersbord met een witte P en een wit rolstoelsymbool (verkeersbord E6). Bij het verkeersbord kan op de bestrating een groot wit kruis staan. Alleen voertuigen met een gehandicaptenparkeerkaart mogen hier parkeren.
Waar parkeerkaart gehandicapten afhalen?
Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een handicap Kruidtuinlaan 50 bus 150 1000 Brussel Tel: 0800 987 99 (gratis nummer) ( van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 13u) Via het contactformulier op de website www.handicap.belgium.be.
Wie komt in aanmerking voor een parkeerkaart?
Personen bij wie een verminderde gezondheidstoestand aanleiding geeft tot beperkte of verminderde verplaatsingsmogelijkheden kunnen een parkeerkaart voor personen met een handicap aanvragen. Deze parkeerkaart geeft u het recht om te parkeren op voorbehouden plaatsen en in de blauwe zone.
Waar parkeerkaart afhalen?
Kun je met invalidenkaart gratis parkeren?
In sommige gemeenten kunt u met uw gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. In andere gemeenten moet u wel betalen bij een parkeermeter of een automaat. Daarnaast zijn er regels voor wijken of zones.
U komt in aanmerking voor een parkeerkaart voor personen met een handicap als: u minstens 2 punten scoort voor het criterium ‘mobiliteit’ (volwassenen) of ‘mobiliteit en verplaatsing’ (kinderen) u getroffen bent door een blijvende invaliditeit van minstens 80%
Hoeveel invalidenparkeerplaatsen?
In bijlage 1 staat aangegeven waar zich de individuele gehandicaptenparkeerplaatsen in het centrum bevinden. Totaal gaat het om 18 plaatsen. Hiervan mogen alle bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart gebruik maken.
Waar kan ik gratis parkeren met mijn gehandicaptenparkeerkaart?
Soms kan je met de gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Dit kan in ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten. In de andere gemeenten moet u dus wel betalen bij een parkeermeter of een automaat.
Hoe lang wachten op parkeerkaart?
Bij een aanvraag zal de DGPH nagaan of iemand al officieel erkend is en of hij recht heeft op een parkeerkaart. Als dat zo is, dan zal de betrokkene binnen de twee weken de kaart in de bus krijgen. Vroeger nam die procedure gemiddeld acht weken in beslag.
Waar vraag ik een parkeerkaart aan?