Inhoudsopgave
Wat zijn goede leerdoelen voor stage?
SMART leerdoelen voorbeelden studie en stage Minder uitstellen: ‘ik wil vanaf het begin van een blok elke week 2 uur leren voor mijn tentamen. ‘ Meer communicatieve vaardigheden: ‘ik wil tijdens iedere projectgroep de voorzitter zijn. ‘
Wat zijn voorbeelden van leerdoelen?
Deelnemers benoemen hun leerdoelen zoals: ik ben soms te direct in mijn communicatie en ik moet tactvoller communiceren. ik ben soms een drammer en ik moet meer geduld ontwikkelen. ik ben soms passief en moet meer initiatief ontplooien.
Hoe schrijf ik een leerdoel?
Hoe ziet een goed geformuleerd doel er uit?
- Specifiek: een concrete actie, of waarneembaar gedrag.
- Meetbaar: het eindresultaat moet meetbaar zijn (je moet het kunnen zien, horen)
- Acceptabel: het doel moet acceptabel zijn voor jezelf en anderen.
- Realistisch: het doel moet haalbaar zijn (niet te laag of te hoog gegrepen)
Wat zijn leerdoelen in de zorg?
Bij een persoonlijk leerdoel gaat het erom dat je iets leert en dus niet om een resultaat dat behaald moet worden. Dus niet ‘er moeten minimaal 5 patiënten per uur worden behandeld’, maar ‘ik wil een effectievere manier van behandelen ontwikkelen’.
Wat kan je leerdoelen zijn?
In het geval van een persoonlijk leerdoel is het voldoende dat je zelf het gestelde leerdoel accepteert. Maar als je als leidinggevende leerdoelen stelt die medewerkers moeten halen, is het creëren van draagvlak een belangrijk aandachtspunt. Realistisch (stap 4): een leerdoel moet haalbaar en realistisch zijn.
Wat is een inhoudelijk leerdoel?
Een leerdoel geeft aan wat men met het onderwijs wil bereiken. Soms wordt leerdoel gebruikt als synoniem van de term eindterm. Een leerdoel specificeert duidelijk en concreet wat men beoogt zichzelf of anderen eigen te maken op het gebied van kennis, inzichten en vaardigheden.
Wat zijn goede persoonlijke leerdoelen?
Ik wil leren een opdracht te bedenken die past bij mijn leerdoel. Ik wil leren te reflecteren op mijn leerproces en -resultaat. Ik wil leren met goede tegenvoorbeelden te komen als ik het niet eens ben met een ander. Ik wil leren trots te zijn op mezelf.
Waar moet een leerdoel aan voldoen?
Een leerdoel moet altijd aangeven wat er aan het einde van een eenheid of les van de leerlingen wordt verwacht qua vaardigheden. Voorwaarde is het tweede kenmerk. Een goed leerdoel geeft een overzicht van de voorwaarden waaronder een student wordt verondersteld genoemde taak uit te voeren.
Wat houd een leerdoel in?
Waar staat Smart voor?
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze criteria opstelt, worden ze duidelijk en concreet. Bij een samenwerking is dan voor iedereen helder waar je naartoe werkt. En wanneer je zelfstandig aan de slag gaat, houden SMART doelen je scherp.
Waarom leerdoelen maken?
Leerdoelen en succescriteria helpen studenten om de controle over hun leerproces in eigen hand te houden. Met leerdoelen weten ze wat ze moeten leren, waarom ze dat moeten leren én wat ze daarmee kunnen. Ze begrijpen beter waar ze mee bezig zijn en waarom ze bepaalde taken moeten doen.
Hoe maak je een doel?
Een goede doelstelling is SMART geformuleerd.
- Specifiek. Voorkom dat je doelstelling voor meerdere interpretaties vatbaar is.
- Meetbaar. Dit houdt in dat jij en andere betrokkenen op een objectieve manier kunnen bepalen of het doel van het project gehaald is.
- Acceptabel.
- Realistisch.
- Tijdgebonden.
SMART leerdoelen voorbeelden studie en stage
- Minder uitstellen: ‘ik wil vanaf het begin van een blok elke week 2 uur leren voor mijn tentamen.
- Meer communicatieve vaardigheden: ‘ik wil tijdens iedere projectgroep de voorzitter zijn.
- Meer zelfvertrouwen: ‘ik schrijf elke dag iets op wat ik goed heb gedaan.
Voorbeeld van een leerdoel!
- ik ben soms te direct in mijn communicatie en ik moet tactvoller communiceren.
- ik ben soms een drammer en ik moet meer geduld ontwikkelen.
- ik ben soms passief en moet meer initiatief ontplooien.
Wat zijn goede leerdoelen?
Waarom stel je leerdoelen op?
Door doelen te stellen laat je aan je omgeving (leidinggevende, lesgever, collega’s, …) weten wat nodig is om je doel te bereiken. Goed weten wat je wil bereiken maakt het kiezen van een geschikte leeractiviteit gemakkelijker. Je kan dan nagaan welke opleidingsinhoud het best aansluit bij jouw leerdoelen.
Wat zijn leerdoelen in het onderwijs?
In je leerdoelen beschrijf je welke kennis, vaardigheden en attitudes (of een integratie ervan in competenties) een student voor een OPO moet verwerven om een credit te behalen. Alle OPO’s binnen een opleiding dragen bij aan de leerresultaten en vormingsdoelen die op opleidingsniveau geformuleerd worden.
Wat zou een leerdoel kunnen zijn?
Beschrijf een leerdoel zo Specifiek mogelijk. Een voorbeeld van een leerdoel kan zijn om meer tijd te besteden aan patiënten en minder aan administratieve werkzaamheden. Om dit doel zo specifiek mogelijk te maken, helpt het om rekening te houden met de volgende vijf W-vragen: Wat wil ik bereiken?
Wat is persoonlijke leerdoelen?
De juiste persoonlijke leerdoelen vertellen je wat je wil bereiken en hoe je daar richting aan moet geven door het vergaren van kennis en vaardigheden. Vooral dat laatste is van belang. Bij een persoonlijk leerdoel gaat het erom dat je iets leert en dus niet om een resultaat dat behaald moet worden.
Wat is een Ontwikkeldoel?
Ontwikkeldoelen zijn in feite een vorm van leerdoelen die u stelt voor de training of cursus. Ook voor coachingstrajecten kunt u leerdoelen vaststellen. Bekijkt u ons overzicht van leerdoelen. Ontwikkeldoelen kunnen leiden tot ontwikkelafspraken.