Wat zijn je rechten bij een verkeerscontrole?

Wat zijn je rechten bij een verkeerscontrole?

Je bent verplicht mee te werken aan controles. In principe ben je ook wettelijk verplicht ‘inlichtingen te verschaffen’ tijdens een controle. Alleen wanneer een inspecteur een vermoeden heeft dat je mogelijk een strafbaar feit hebt begaan, heb je een zwijgrecht.

Wat zijn je rechten als je wordt staande gehouden?

Sinds 1 maart 2017 heeft een verdachte recht op bijstand van een advocaat voorafgaand en tijdens het politieverhoor. De politie mag u bij een verdenking van een ernstig feit iets langer vasthouden voor onderzoek dan vroeger. Zo is er voldoende tijd voor de bijstand van een advocaat rondom het politieverhoor.

Wat moet ik zeggen tegen de politie?

Een verklaring moet aannemelijk zijn U doet er verstandig aan om alleen te verklaren over feiten en omstandigheden die aannemelijk zijn. Een verhaal moet logisch en geloofwaardig zijn. Uw mag zelf weten wat u verklaart, maar het is wel belangrijk dat uw verklaring zo dicht mogelijk tegen de feiten aanzit.

Wat is een algemene verkeerscontrole?

De politie stond met de ANPR (Automatic Number Plate Recognition) op een doorgaande route. De ANPR scant via een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem.

Wat mag je wel tegen een agent zeggen?

Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.

Wat gebeurt er als er aangifte tegen je is?

De politie onderzoekt Heeft u aangifte gedaan of was de politie aanwezig bij het misdrijf? Dan beslist de politie of er een onderzoek komt of niet. U krijgt hierover bericht. Lees hier alles over het onderzoek en hoe de politie beslist of een zaak wordt onderzocht of niet.

Hoe lang blijft een melding bij de politie staan?

Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.

Wat mag politie vragen?

Bevoegdheden van de politie

  • identiteitscontrole;
  • tassencontrole;
  • aanhouden en staandehouden;
  • harder rijden in het verkeer;
  • met signaallicht en sirene rijden;
  • geweld gebruiken;
  • onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;
  • telefoon tappen;

Wat is een algemene controle?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven