Inhoudsopgave
Wat zijn kenmerken van beelddenken?
We noemen een aantal kenmerken van de beelddenker: Ze zijn visueel en ruimtelijk ingesteld en veel minder auditief –digitaal. Anders gezegd: ze denken in beelden en plaatjes en niet in woorden of teksten. Vaak zien ze ineens het grote geheel en overzien ze concepten in één oogopslag.
Wat is een beelddenker kind?
Bij het horen van het woord ‘bloem’ zien de meeste kinderen de letters van dit woord in hun hoofd, maar voor een kleinere groep kinderen werkt dit anders. Deze groep noemt men beelddenkers; bij het denken aan het woord ‘bloem’ zien deze kinderen geen letters, maar een beeld van een bloem.
Hoe weet je of je kind een beelddenker is?
Herinnert hij/zij gebeurtenissen gedetailleerd (zelfs van jaren geleden)? Heeft je kind problemen met het vasthouden van een pen, slecht handschrift? Heeft je kind een allergie, last van astma of veel oorontstekingen (gehad)? Heeft je kind een goed gevoel voor humor (creatieve woordspelingen)?
Hoe denken niet beelddenkers?
Zij denken niet in woorden, maar in beelden. Daarom wordt het lesmateriaal niet begrepen en onthouden. Vaak hebben kinderen die beelddenken een leerachterstand of denkt men aan dyslexie.
Waar zijn beelddenkers goed in?
Beelddenkers nemen de informatie die hen verteld wordt of die ze lezen vaak letterlijk op. Ook al is de betekenis er van niet letterlijk. Ze zien dingen precies zo voor zich als ze verteld worden. Spreekwoorden, uitdrukkingen en overdrachtelijk taalgebruik zijn vaak een probleem voor hen!
Wat is Taaldenken?
Taaldenken is een manier van verbaal denken. Dit betekent dat iemand voornamelijk denkt in taal, in woorden en in zinnen. Begripsdenkers kunnen ook een beeld maken, maar de beelden die zij zien zijn alleen een ondersteuning van wat zij denken. Zij vórmen zich beelden bij hun gedachten, maar zij dénken niet in beelden!
Wat te doen bij een beelddenker?
Een simpele oplossing is om de opdracht/de vraag mondeling te laten herhalen. Het uitspreken van wat je moet doen, helpt een beelddenker om beter te onthouden. Op school laat de beelddenker vaak ook ‘dromerig’ gedrag zien. Hij/zij lijkt simpelweg niet op te letten, maar dit is maar schijn!
Waar komt beelddenken vandaan?
Hoe ontstaat beelddenken? Volgens de bedenkers van het beelddenken begint elke baby als een beelddenker. Dat komt omdat er op die leeftijd nog geen woorden gekoppeld kunnen worden aan beelden. Beelddenkers hebben dus een voorkeur voor het verwerken van informatie vanuit hun rechter hersenhelft.
Hoe snel denkt een beelddenker?
Om een beeld te beschrijven heb je heel veel woorden nodig. Beelddenken gaat veel sneller dan taaldenken. Taaldenkers kunnen 2 tot 3 woorden per seconde ‘denken’, beelddenkers zien 32 beelden per seconde. Deze beelden moeten dan allemaal worden omgezet in taal.
Kan iedereen beelddenken?
Wie moeite heeft met lezen en spellen heet tegenwoordig al snel een ‘beelddenker’. Maar volgens wetenschappers bestaat er helemaal niet zoiets als woorddenken en beelddenken. En op hersenscans kun je het ook al niet zien.
Wat is het tegenovergestelde van een beelddenker?
Beelddenken is het tegenovergestelde van woorddenken. Beelddenken is instinctief en zeer snel. Het verschil tussen de twee manieren van denken: bij het woord “paard” hoort de woorddenker het woord. De beelddenker daarentegen ziet een paard voor zich, ruikt het, voelt de vacht, hoort gehinnik, gebries en getrappel.
Waar denk je aan bij taal?
Taal maakt het ons mogelijk ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren, met elkaar te overleggen en ons denkvermogen te vergroten door onze gedachten te verbinden met die van anderen. Taal begint als een communicatiemiddel tussen deelnemers van een groep.