Inhoudsopgave
Wat zijn mijn rechten als onderverhuurder?
Als onderhuurder heeft u meer rechten als u een hele woning huurt. Zo mag u meestal blijven als de hoofdhuurder vertrekt. Huurt u alleen een kamer onder, dan moet u vaak vertrekken als de hoofdhuurder het contract stopt. Soms kunt u dan schadevergoeding vragen aan de hoofdhuurder.
Wat is verboden onderverhuur?
Volgens de wet mag een huurder zijn woning niet onderverhuren. Iedere andere vorm van onderhuur is in strijd met de wet. U mag dus geen kamer verhuren als u zelf huurder van deze kamer bent, dat is illegale onderhuur.
Heb je een sociale huurwoning, dan is het simpelweg verboden om die aan een ander door te verhuren. Dat staat in de reglementen van de woningbouwvereniging, en die regels kun je maar beter naleven. Doe je dat niet, dan loop je het risico om uit je woning gezet te worden.
Wat valt onder onderhuur?
Onderhuur betekent dat je een woning huurt van een andere huurder, de hoofdhuurder, die zelf de woning huurt van de hoofdverhuurder. Onderhuur is onder omstandigheden toegestaan. Je mag als huurder je huis alleen onderverhuren als de verhuurder daarmee akkoord gaat.
Hoe bewijs je onderhuur?
Het is juridisch mogelijk om de bewijslast in de huurovereenkomst bij de huurder te leggen. De huurder moet bewijzen dat hij zijn hoofdverblijf in de woning heeft. Als de verhuurder een redelijk vermoeden heeft dat de huurder de woning heeft onderverhuurd dan moet de huurder bewijzen dat hij er wel woont.
Hoeveel kamers mag je verhuren in je huis?
Er zijn andere regels als u meer dan 3 kamers wilt verhuren. Of als u een hospitakamer verhuurt.
Hoeveel huurders in een huis?
Nieuwe regels per 1 januari 2020 U kunt vanaf 2020 zonder vergunning nog gewoon aan 1 of 2 huurders verhuren of aan een gezin dat samen een huishouden vormt. Maar voor verhuurders van woningen die verhuurd worden aan meer dan 2 huurders die samen geen huishouden vormen, gaat één en ander veranderen.
Hoe kan ik onderhuren?
Onderverhuur houdt in dat de huurder zijn huis niet zelf bewoont, maar doorverhuurt aan een ander, de zogenaamde onderhuurder. Er gelden in zo’n geval twee huurcontracten: één tussen de verhuurder (vaak de eigenaar van de woning) en de hoofdhuurder, en één tussen de huurder en de onderhuurder.