Wat zijn mijn rechten bij een vaststellingsovereenkomst?
U heeft bij een vaststellingsovereenkomst niet altijd recht op een ontslagvergoeding. U bent er vrij in hier afspraken over te maken met uw werkgever. Echter biedt in de praktijk de werkgever meestal wel een vergoeding aan. Bij een vaststellingsovereenkomst kunt u vaak een vergoeding krijgen dat hoger is.
Kan ik mijn WW-uitkering afkopen?
Formeel gezien kan het recht op WW niet worden afgekocht. Dat geldt wel voor het recht op een bovenwettelijke regeling. Er wordt dan ook wel eens afgesproken alleen de bovenwettelijke regeling af te kopen.
Hoe werkt ontslag via een vaststellingsovereenkomst?
Bij ontslag met wederzijds goedvinden, leggen u en uw werkgever alle afspraken over het ontslag schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Deze overeenkomst is het bewijs van de afspraken die u samen maakt.
Wat moet ik doorgeven aan het UWV?
Welke inkomsten moet ik doorgeven?
- inkomsten uit werk (ook uit stagewerkzaamheden)
- een thuiswerkvergoeding.
- studiefinanciering.
- een aanvulling op de WW vanuit uw vorige werkgever.
- een bovenwettelijke WW-uitkering.
- AOW.
- lijfrente.
- (pre)pensioen.
Hoe heb je recht op een uitkering na je ontslag?
Om recht te hebben op een uitkering na je ontslag moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid. Via de verplichte werknemersverzekering Werkloosheidswet (WW) ben je als werknemer verzekerd tegen de financiële gevolgen van werkloosheid. De werkgever houdt de WW-premie in op het loon.
Wat is een WW-uitkering bij ontslag?
Om een WW-uitkering bij ontslag te ontvangen, mag je niet verwijtbaar werkloos zijn. Je bent verwijtbaar werkloos als je zelf ontslag neemt zonder zwaarwegende reden of als je zelf schuld hebt aan het ontslag (ontslag op staande voet). Je kunt verwijtbaar werkloos zijn door bijvoorbeeld diefstal, fraude of mishandeling. WW-uitkering na ontslag
Wanneer kun je een WW-uitkering aanvragen?
Wanneer je ontslagen wordt kun je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Het UWV beslist vervolgens of je recht hebt op een uitkering. Het UWV kan besluiten dat je geen recht hebt op een uitkering. Je krijgt dan een brief (beschikking) van het UWV, waarin staat dat je geen of slechts gedeeltelijk recht hebt op een WW-uitkering.