Wat zijn mijn rechten bij een verhoor?

Wat zijn mijn rechten bij een verhoor?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Wat is een verhoor bij de politie?

Het verhoor van de verdachte is bedoeld om in het kader van waarheidsvinding te achterhalen wat er is gebeurd. De verdachte kan hier duidelijkheid in verschaffen, maar ook het forensisch onderzoek en de verhoren van getuigen dienen daarbij als ondersteuning.

Wat gebeurt er als je niet naar een verhoor gaat?

De rechter-commissaris verhoort mij als getuige Gaat u zonder geldige reden niet naar het verhoor? Dan bent u strafbaar. De rechter-commissaris kan u door de politie laten ophalen en u toch verhoren. Tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris heeft u rechten en plichten als getuige.

Wat houd een verhoor in?

Een verhoor, ook wel ondervraging of interrogatie, is een onderzoek waarbij een verdachte of getuige door een functionaris van politie of justitie ondervraagd wordt. Bij verdenking van een misdrijf kan het een middel zijn om tot bewijs te komen en zo leiden tot een bekentenis door de verdachte.

Wat te doen tijdens verhoor?

Tips en trucs politieverhoor

  1. Neem voor het verhoor contact op met een advocaat.
  2. U bent de baas tijdens het verhoor.
  3. U bent niet verplicht tot antwoorden op vragen van de politie.
  4. Realiseer dat de politie niet uw vriend is.
  5. Recht op kennisneming van de processtukken.
  6. Een verklaring moet aannemelijk zijn.

Wat zijn de rechten van een slachtoffer?

Rechten van slachtoffers van strafbare feiten

  • 1▶ U heeft recht op informatie.
  • 2▶ U heeft recht op hulp.
  • 3▶ U kunt bescherming krijgen.
  • 4▶ U mag aangifte doen.
  • 5▶ U mag zich laten bijstaan.
  • 6▶ U kunt vragen om een tolk als u de Nederlandse taal niet goed begrijpt.
  • 7▶ U kunt een vergoeding vragen voor uw schade.
  • 8▶

Hoe lang duurt een verhoor bij de politie?

Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.

Kan ik een verhoor weigeren?

Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.

Is verhoor verplicht?

Als u verdacht wordt van een misdrijf kan de politie u verhoren. Naast het recht op bijstand van een advocaat, hebt u bijvoorbeeld het recht om te zwijgen tijdens het verhoor. De politie mag u vragen stellen, maar mag u niet dwingen om bekentenissen af te leggen of uzelf te beschuldigen.

Wie neemt een verhoor af?

De politie zal u verhoren om uw klacht op te nemen in een proces-verbaal (een PV). Het verhoor vindt, in de mate van het mogelijke, plaats in een aangepast lokaal dat de nodige discretie biedt.

Wat doet de politie met een verklaring?

U bent de baas tijdens het verhoor De verdachte bepaalt uiteindelijk wat hij verklaart en dus ook wat er op papier komt te staan. De politie stelt weliswaar de vragen, maar u kunt zelf bepalen welke vragen u beantwoordt en welke vragen niet.

Wat mag de politie wel en niet doen?

Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto’s te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven