Inhoudsopgave
Wat zijn mobiliteitshulpmiddelen?
Mobiliteitshulpmiddelen zijn verstrekkingen als rolstoelen, scootmobielen, aangepaste autostoel, aangepaste buggy/wandelwagen, handbike en aangepaste fiets.
Wie betaalt rollator in verpleeghuis?
Als u in een verpleeghuis woont, vallen de kosten van die rolstoel meestal onder de WLZ. Het verpleeghuis regelt en betaalt de rolstoel. Als u in een verzorgingshuis woont – en u hebt een eigen rolstoel nodig – dan bepaalt de gemeente of u ervoor in aanmerking komt. Soms kan ook de zorgverzekeraar hierin bemiddelen.
Waar heb ik recht op in een verpleeghuis?
Met een Wlz-indicatie heb je recht op specifieke zorgvormen, zoals: Verblijf in een zorginstelling, of waar mogelijk intensieve zorg thuis. Begeleiding, verpleging en verzorging. Medische zorg en (paramedische) behandeling in verband met de ziekte, beperking of stoornis.
Wat geldt voor alle mobiliteitshulpmiddelen?
Het gaat om de volgende mobiliteitshulpmiddelen:
- een rolstoel;
- een scootmobiel;
- een niet algemeen gebruikelijke fiets;
- een niet algemeen gebruikelijke buggy en duw-wandelwagen voor minderjarige verzekerden;
- een niet algemeen gebruikelijk autostoeltje voor minderjarige verzekerden.
Wie betaalt de rollator?
Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. U kunt deze hulpmiddelen zelf kopen of huren. Bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel. Het is ook mogelijk dat uw zorgverzekeraar deze hulpmiddelen heeft opgenomen in een aanvullende verzekering.
Wie betaald het verzorgingshuis?
De kosten voor opname in een verpleeghuis worden gedeeltelijk vergoed. U betaalt daarnaast zelf een eigen bijdrage. Hoe hoger uw inkomen en uw vermogen, hoe hoger uw eigen bijdrage. Dit kan dus een flinke aanslag op uw inkomen en spaargeld betekenen.
Wie betaalt hulpmiddelen?
Bij wie moet u zijn?
- ‘Gewone’ hulpmiddelen krijgt u vergoed van de zorgverzekeraar.
- De gemeente gaat over onder meer de huishoudelijke hulp, rolstoelen, vervoer en woningvoorzieningen, via de Wmo.
- Hulpmiddelen voor studie of werk vergoedt het UWV of uw werkgever.
Wat kan ik met een Wlz-indicatie?
Met een Wlz-indicatie kunnen mensen terecht in een verpleeghuis, een instelling voor mensen met een handicap of een ggz-instelling. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen met intensieve zorg. Dit is alleen mogelijk als de situatie thuis geschikt is om verantwoord en doelmatig zorg te krijgen.
Wat is Bovenbudgettair?
Bovenbudgettaire vergoeding Bovenbudgettair wil zeggen dat vergoeding van een hulpmiddel boven op het beschikbare budget van de instelling voor hulpmiddelen plaatsvindt vanuit de Wlz.