Inhoudsopgave
Wat zijn mogelijk oorzaken van overbelasting?
Dit ontstaat door een kortdurende, veel te grote kracht. Bijvoorbeeld door iets wat te zwaar is, in een verkeerde houding te tillen. Of door te sporten zonder warming-up. Een berucht voorbeeld is de whiplash als gevolg van een botsing met een auto waarbij de hals- en nekspieren een enorme opdonder krijgen.
Wat zijn de gevolgen van overbelasting?
Overbelasting en te veel en te lange stress uiten zich ook vaak in lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn, darmklachten, pijnlijke spieren of gewrichten, rugpijn, verminderde weerstand of hartkloppingen. Ook zien we vaak een toename in andere psychische problemen, zoals depressie en angstklachten.
Wat overbelasting?
Def.: het te zwaar belasten, meer belasten dan de normale spanning, breukvastheid, het prestatievermogen enz. toelaat Toelichting: Voor de hoogte van het keringstelsel van een dijkringgebied: Overbelasting treedt op als tenminste één punt van het keringstelsel wordt overbelast.
Wat is geen mogelijke oorzaak voor overbelasting?
Oorzaken van overbelasting Bij overbelastingsblessures heb je twee categorieën van oorzaken: extrinsieke en intrinsieke. De extrinsieke factoren zijn de (externe) omstandigheden die voornamelijk de belasting beïnvloeden. De intrinsieke factoren zijn de persoonskenmerken die bepalen hoe belastbaar iemand is.
Wat kun je doen tegen overbelasting van spieren?
Geef uw spieren warmte, bijvoorbeeld met een warm kompres, een warmtepleister of -zalf of een warm bad. Dat geeft vaak verlichting. Ontlast uw pijnlijke spieren zodat ze tot rust kunnen komen. Ga bijvoorbeeld op tijd zitten als u pijn in de benen en de rug heeft en blijf niet te lang staan.
Hoe ga ik om met overbelasting?
Als je lang achter elkaar onder zo’n druk staat, loop je het risico dat je overbelast raakt….
- Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf neemt.
- Draag af en toe de zorg over.
- Is het nog te vroeg voor dagopvang, dan kun je een vrijwilliger zoeken die bijvoorbeeld bij je naaste kan zijn als jij gaat sporten of winkelen.
Wat te doen aan overbelasting?
Wat te doen bij overbelasting
- Rust: Tijdens rust hersteld het lichaam en kunnen eventuele ontstekingsfactoren hun werk doen en vervolgens verdwijnen.
- Training: Door te zorgen dat de spiergroepen goed getraind zijn kunnen ze zwaardere belasting aan.
- Warming-up: een onvoorbereide spier is erg kwetsbaar.
Wat kun je doen aan overbelaste spieren?
Wat te doen met overbelasting?
Wat te doen bij overbelasting
- Rust: Tijdens rust hersteld het lichaam en kunnen eventuele ontstekingsfactoren hun werk doen en vervolgens verdwijnen.
- Training: Door te zorgen dat de spiergroepen goed getraind zijn kunnen ze zwaardere belasting aan.
- Warming-up: een onvoorbereide spier is erg kwetsbaar.
Wat kan je doen tegen overbelasting?
Wat te doen bij een overbelaste enkel?
Je kunt ter ondersteuning van je enkel een tape of brace dragen. Koel de enkel na het hardlopen regelmatig met ijs. Bekijk kritisch jouw looptechniek en de inhoud van je trainingen en zorg voor een goede en gebalanceerde trainingsopbouw. Overleg hier eventueel over met andere (ervaren) lopers of een looptrainer.
Wat te doen als je spierpijn hebt?
5 tips om spierpijn te verminderen:
- Masseer je spieren met een verwarmende olie.
- Verzorg de pijnlijkste plekken met een gel op basis van Arnica.
- Blijf bewegen.
- Neem een warm bad.
- Eet voeding die rijk is aan magnesium.