Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn psychosociale problemen bij ouderen?
- 2 Wat is een voorbeeld van een psychogeriatrische aandoening?
- 3 Welke problemen kent de doelgroep ouderen?
- 4 Welke problemen hebben ouderen?
- 5 Wat zijn mensen met een psychiatrische aandoening?
- 6 Hoe kun je merken dat bij ouderen meer cellen worden afgebroken dan aangemaakt?
- 7 Waarom ouderenpsychiatrie?
- 8 Wat zijn GGZ clienten?
Een ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van de partner of het krijgen van een ernstige lichamelijke ziekte kan leiden tot spanning, onrust en andere psychische klachten. Deze klachten kunnen ook ontstaan als u eenzaam bent of tobt over allerlei zaken.
Wat is een voorbeeld van een psychogeriatrische aandoening?
Psychogeriatrie houdt zich bezig met aandoeningen die samenhangen met achteruitgang van het geheugen, zoals bijvoorbeeld bij dementie. Tijdens de behandeling van je klachten is zowel aandacht voor de psychische, lichamelijke als ook de sociale veranderingen die verband houden met het ouder worden.
Welke lichamelijke klachten ontstaan bij het ouder worden?
Alle ouderen krijgen er vroeg of laat mee te maken: klachten die het functioneren meer en meer belemmeren. Zwakker wordende spieren en botten, achteruitgaand zicht en gehoor, gebrek aan eetlust, hartproblemen, ziektes als kanker, dementie – het maakt het leven er niet leuker op.
Welke problemen kent de doelgroep ouderen?
De zorg voor deze ouderen wordt door naasten en professionals doorgaans als moeilijk ervaren. Er zijn vaak gedragsproblemen. Ook komt het voor dat patiënten de gevolgen van hun keuzes niet goed kunnen overzien. Bijvoorbeeld op het gebied van medicatie-inname of financiën.
Welke problemen hebben ouderen?
De meest voorkomende problemen waarmee ouderen te maken krijgen als gevolg van ouderdom en chronische aandoeningen, zijn eenzaamheid en functioneringsproblemen (mobiliteits- en zelfzorgproblemen). Dit maakt het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen moeilijk.
Welk sociaal probleem komt vaak voor bij ouderen?
Eenzaamheid. Als mensen ouder worden nemen niet alleen medische, maar ook sociale problemen toe zoals eenzaamheid. Ouderen wonen vaker zelfstandig en vaker alleen. Door deze ontwikkelingen is er meer vraag naar zorg, zowel geboden door professionals als door mantelzorgers en vrijwilligers.
Wat zijn mensen met een psychiatrische aandoening?
Wanneer we spreken van psychiatrische problematiek, dan bedoelen we zaken die het dagelijkse leven van mensen verstoren en waarbij het nodig kan zijn om behandelingen te ondergaan, soms in combinatie met medicijnen. Denk hierbij aan stoornissen als persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en depressies.
Hoe kun je merken dat bij ouderen meer cellen worden afgebroken dan aangemaakt?
In de hersenen treedt een verlies van neuronen op. Deze hersencellen kunnen verantwoordelijk zijn voor het geheugen, maar ook voor het reactievermogen en het evenwicht. Daardoor hebben ouderen bijvoorbeeld sneller last van vergeetachtigheid, kunnen ze moeilijker stappen of hebben ze valneigingen.
Wat hoort bij ouder worden?
De meest voorkomende ouderdomskenmerken zijn:
- stijve gewrichten.
- minder goed kunnen horen.
- verminderd gezichtsvermogen (diabetes kan dit versterken)
- beperking bewegingsmogelijkheden, bijvoorbeeld van de nek en het hoofd.
- minder energie en verlies van kracht.
- beperking van vastgrijpen.
Waarom ouderenpsychiatrie?
Hoewel in een algemeen ziekenhuis de meeste specialismen vooral ouderen zien, is de psychiatrie bij uitstek een vak met jongvolwassen patiënten. Denk bijvoorbeeld aan een psychotische stoornis, verslavingsproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen – per definitie vanaf het 18de jaar – en angst- en stemmingsstoornissen.
Wat zijn GGZ clienten?
Binnen de Geestelijke gezondheidszorg, of GGZ, wordt per cliënt gekeken naar de psychiatrische problematiek die iemand heeft. Zo lijden veel Nederlanders aan een persoonlijkheidsstoornis, depressie, of angst- en paniekstoornis.