Wat zijn signalen van eventuele slikproblemen?
Symptomen bij slikproblemen Een aantal symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een (mogelijk) slikprobleem: • Moeite met afhappen van een lepel. keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten. Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken.
Wat zijn slikproblemen bij ouderen?
Als iemand ouder wordt, treden er veranderingen op in het slikken. Het kauwen van voedsel verloopt langzamer en moeilijker door krachtvermindering in de kauwspieren. Het coördineren van alle bewegingen wordt lastiger. Daarnaast kunnen problemen met het gebit er voor zorgen dat kauwen moeilijker gaat.
Wat is een slikstoornis?
Bij slikproblemen kunt u eten en/of drinken niet goed doorslikken. U verslikt zich vaak of het eten blijft ‘hangen’ in uw mond, keel en/of slokdarm.
Hoe komt het dat ik me zo vaak verslik?
Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als u de tong niet (goed) kan bewegen of doordat u niet goed kunt voelen waar het voedsel zich in de mond bevindt. Het is belangrijk uw arts te laten weten dat u zich (regelmatig) verslikt.
Wat kun je doen tegen moeilijk slikken?
Tips bij keelpijn
- Drink regelmatig iets, zoals koud water.
- Neem voldoende rust.
- Praat zo min mogelijk, dan krijgt uw keel rust.
- Neem een dropje of zuurtje om op te zuigen of neem speciale zuigtabletten.
Welke slikstoornissen zijn er?
Dysfagie is de medische benaming voor problemen met slikken. Dysfagie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een symptoom van een onderliggende aandoening. Om goed te kunnen slikken moeten de spieren van de lippen, de tong, de kaak, de wangen en het strottenhoofd goed functioneren.
Wat zijn termen die aangeven dat er iets mis gaat bij het slikken?
Dysfagie betekent een stoornis in het slikproces. Hierbij geraakt het voedsel niet verder dan de mond of keelholte, of komt het vast te zitten in de slokdarm na het slikken. Het is niet hetzelfde als het gevoel hebben dat er een brok in de keel zit, zonder verband met voedsel of slikken.