Wat zijn veiligheidsmaatregelen tegen ioniserende straling?

Wat zijn veiligheidsmaatregelen tegen ioniserende straling?

Gezond en veilig werken met ioniserende straling Iedereen die met een röntgentoestel of radioactieve bron werkt, of daarbij in de buurt verblijft, loopt het risico op gezondheidsschade. Ook bij een lage dosis. Als werkgever moet u daarom de werkplekken goed inrichten om risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Welke voorzorgsmaatregelen worden genomen om medewerkers te beschermen tegen straling?

het dragen van persoonlijke dosiscontrolemiddelen en beschermingsmiddelen (zoals loodschorten en loodhandschoenen); het aanbrengen van waarschuwingssymbolen; zorgen voor juiste en voldoende ventilatie (bij open radioactieve stoffen).

Welke bedrijven werken met radioactiviteit?

Toezicht op nucleaire installaties

  • de kerncentrale in Borssele;
  • de researchreactor en overige installaties op de locatie Petten;
  • de radioactief afval organisatie (COVRA) in Vlissingen;
  • de onderzoeksreactor in Delft;
  • de uraniumverrijkingsfabriek Urenco in Almelo;

Wat ioniserende straling?

Ioniserende straling is de verzamelnaam voor straling met hoge energie. Deze straling bereikt ons vanuit de ruimte, wordt uitgezonden door radioactieve stoffen of kan kunstmatig worden geproduceerd, bijvoorbeeld met een röntgentoestel.

Welke wetten gelden in Nederland voor het omgaan met ioniserende straling?

Werkt u met een eenvoudige toepassing van ioniserende straling, dan heeft u vooral te maken met de Kernenergiewet en het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming. De regels van de kernenergiewetgeving over stralingsbescherming gelden voor iedereen: werknemers, werkgevers én zelfstandig werkenden.

Hoe beschermen tegen ioniserende straling?

Verwijder uzelf en anderen zo ver als mogelijk van de stralingsbron. De intensiteit van ioniserende straling neemt namelijk af met de afstand. Beperk de blootstelling zo veel mogelijk in tijd. Plaats één of meerdere afschermende schuttingen tussen de stralingsbron en de personen die eraan worden blootgesteld.

Hoeveel straling houdt een Loodschort tegen?

Afgerond 1,2% van de straling wordt doorgelaten en de meeste straling wordt dus geabsorbeerd namelijk 98,8%.

Welke soorten straling hebben een ioniserende werking?

Ioniserende straling komt aan zijn energie door verval binnen atomen of atoomkernen. De belangrijkste soorten ioniserende straling zijn alfa-, bèta-, gamma- en röntgenstraling. Doordat alfadeeltjes zwaar zijn en een grote lading hebben, kan de straling makkelijk worden tegengehouden. Een vel papier is al voldoende.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven