Inhoudsopgave
Wat zijn wettelijke erfgenamen?
Wettelijke erfgenamen De wet kent vier groepen erfgenamen: Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.
Wat is een erfgenaam?
Personen aan wie volgens wet of testament (een deel van) de erfenis wordt nagelaten door de overledene (erflater).
Wie zijn de erven van?
Wie zijn mijn erfgenamen?
- echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
- ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
- grootouders.
- overgrootouders.
Wie erft er als er geen testament is?
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
Wie erft er van een alleenstaande?
De wettelijke erfgenamen bij alleenstaanden Zonder testament gaat uw alleenstaande nalatenschap naar ouders, (half)broers of (half)zussen. Zijn ook die niet (meer) in beeld, dan kijkt het wettelijk erfrecht voor alleenstaande verder in uw familie, zoals neefjes en nichtjes, ooms en tantes, etc.
Wie erft als erfgenaam is overleden?
Als een erfgenaam is overleden, onwaardig is, is onterfd of de erfenis heeft verworpen, neemt iemand anders zijn/haar plaats in. Komt oma te overlijden, dan erven de kleinkinderen samen het deel waar hun overleden moeder (het kind van de overledene) recht op zou hebben als ze nog geleefd had.
Hoe weet je wat je erft?
De waarde van de nalatenschap is kortgezegd de bezittingen minus de schulden. Ook ondernemingsvermogen telt mee. Als waarde telt de waarde direct na het overlijden. De wet bepaalt wat schulden van de nalatenschap zijn.
Wie erft bij geregistreerd partnerschap?
Bent u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangegaan voor 1 januari 2018? Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als hij of zij overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Wie zijn de nabestaanden?
‘Nabestaande’ is geen wettelijke term met een bepaalde betekenis. Als iemand overleden is, kan iedereen die een goede band met de overledene had ‘nabestaande’ zijn. Dus niet alleen man/vrouw, partner of kinderen, maar ook broers en zussen of goede vrienden van de overledene.
Wie zijn de erven?
Echtgenoot of geregistreerd partner en bloedverwanten erven. Zonder testament zijn de bloedverwanten de enige erfgenamen. Bloedverwanten zijn bijvoorbeeld kinderen, ouders, grootouders, broers en zussen. Volgens de wet zijn de echtgenoot of de geregistreerde partner ook bloedverwanten.
Wat als er geen erfenis is?
Als de overledene geen testament heeft gemaakt en dus geen erfgenamen heeft aangewezen, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dit wordt de wettelijke verdeling genoemd. Ben jij erfgenaam, dan heb je niet alleen recht op een deel van de erfenis, maar ben je ook verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis.
Wat is de achternaam van een familienaam?
De achternaam of familienaam wordt soms ook ‘geslachtsnaam’ genoemd. Dit gedeelte van de naam heeft een persoon ontvangen van de voorgaande generaties en is in de meeste gevallen de vadersnaam. Het aannemen van een vaste geslachtsnaam werd in 1811 in Nederland verplicht met de invoering van de Burgerlijke Stand.
Wat is een herkomst achternaam?
Herkomst achternaam. De achternaam of familienaam wordt soms ook ‘geslachtsnaam’ genoemd. Dit gedeelte van de naam heeft een persoon ontvangen van de voorgaande generaties en is in de meeste gevallen de vadernaam. Het aannemen van een vaste geslachtsnaam werd in 1811 in Nederland verplicht met de invoering van de Burgerlijke Stand.
Wat zijn de erfgenamen in de wet?
De wet verdeelt de erfgenamen in 4 groepen. Als iemand in de eerste groep valt, zijn alle personen uit de eerste groep erfgenaam. Als er niemand in de eerste groep valt, is de tweede groep aan de beurt enzovoort. De groepen zijn: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen of de kleinkinderen. ouders, broers en zussen of hun kinderen.
Wat zijn de erfgenamen van de overledene?
De wet verdeelt erfgenamen in vier orden volgens bloedverwantschap: de afstammelingen van de overledene: kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, de ouders samen met de broers, zussen en hun afstammelingen, als de overledene geen afstammelingen heeft.