Inhoudsopgave
- 1 Wat zit er aan de achterkant van de maan?
- 2 Kan je de achterkant van de maan zien?
- 3 Hoe ziet de maan er van binnen uit?
- 4 Hoe komt het dat wij altijd dezelfde kant van de maan zien?
- 5 Hoe komt het dat we de Maan zien?
- 6 Waarvan zie je de achterkant nooit?
- 7 Hoe komt het dat we altijd dezelfde kant van de maan zien?
- 8 Hoe snel draait de maan rond haar as?
Wat zit er aan de achterkant van de maan?
De achterkant bevat de, voor zover bekend, op een na de grootste inslagkrater van het zonnestelsel, het Zuidpool-Aitken-bekken. Er is geen directe radiocommunicatie mogelijk tussen de aarde en een satelliet die zich achter de maan bevindt, of tussen de aarde en op de achterkant van de maan geplaatste apparatuur.
Kan je de achterkant van de maan zien?
Kort antwoord: Omdat de rotatietijd van de maan gelijk is aan zijn omlooptijd rond de aarde.
Hoe ziet de maan er van binnen uit?
Het blijkt dat de maan uit een vaste binnenkern bestaat van zo’n vierhonderd kilometer doorsnede met daaromheen een gesmolten laag van negentig kilometer dik. Daaromheen zit weer een half gesmolten mantel. Deze opbouw is ruwweg hetzelfde als bij de aarde.
Welk land heeft als eerste de achterkant van de maan gefotografeerd?
We zien vanop aarde altijd dezelfde kant van de maan, omdat de maan even snel om haar as draait als rond de aarde. De achterkant van de maan werd in 1959 voor het eerst gefotografeerd door een Russische satelliet. De eerste mensen die die kant in het echt gezien hebben waren de astronauten van de Apollo 8.
Wat is er op de donkere kant van de maan?
De ‘donkere kant’ is het deel van de maan dat niet rechtstreeks wordt beschenen door de zon en alleen het veel zwakkere licht ontvangt dat door de aarde wordt gereflecteerd. Tijdens de periode van de nieuwe maan is dat licht het sterkst waarneembaar.
Hoe komt het dat wij altijd dezelfde kant van de maan zien?
Tegenwoordig draait de Maan in 27 dagen om haar as, even lang als de omlooptijd rond de Aarde. Dat betekent dat we altijd dezelfde kant van de Maan zien.
Hoe komt het dat we de Maan zien?
De maan geeft zelf geen licht, zoals de zon. In plaats daarvan weerkaatst hij het zonlicht. Dat betekent dat de maan (net als de aarde) altijd één verlicht halfrond en één donker halfrond heeft.
Waarvan zie je de achterkant nooit?
Wat is de stand van de maan?
De maanfase voor vandaag is de volle maan. Volle maan verschijnt in een geval waarin de lengtes van de ecliptica van de maan en de zon 180 ° verschillen. De aarde is dus precies tussen hen in geplaatst, zodat we de hele maanschijf kunnen zien verlicht door de zon.
Waar is de maan van gemaakt kan je erop staan?
Maan | |
---|---|
Albedo | 10% |
Samenstelling kern | Fe |
Baangegevens | |
Perigeum | 363 104 km |
Hoe komt het dat we altijd dezelfde kant van de maan zien?
Hoe snel draait de maan rond haar as?
Als de afstand tot de aarde het kleinst is, is de snelheid waarmee de maan om de aarde draait het grootst. Natuurlijk zal de de snelheid het kleinst zijn als de afstand tot de aarde het grootst is. Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3680 kilometer per uur om de aarde.