Wat zit er in een brandblusser?

Wat zit er in een brandblusser?

De blusstof van brandblussers zijn poeder, water, schuim en koolstofdioxide (CO2).

  • Poeder: Wanneer het blusmiddel gevuld is met poeder dan spreekt men van een poederblusser.
  • Water: Water is een goedkoop middel om mee te blussen en heeft een groot koelend effect.

Hoe blussen met brandblusser?

Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.

Hoeveel brandblussers in huis?

Idealiter voorzie je op iedere verdieping van je woning 1 bluseenheid, hetgeen een schuimbrandblusser van 6l is. Je kan dat dus ook opdelen in meerdere kleine brandblussers. Plaats je liever minder brandblussers? Dan is het een goede optie om een brandblusser van 6l vlak bij de voordeur te zetten.

Waarom moet je een brandblusser van minimaal 2kg aanschaffen?

Vaak gaat er een aanzienlijke hoeveelheid blusstof verloren voordat men effectief tot blussen komt en daarom achten wij een minimum van 2 kilo (poederblusser) of 2 liter (schuimblusser). U heeft dan minder tijd om te blussen of er komt per seconde veel minder blusmiddel (dus minder blussend effect) uit de brandblusser.

Waar is een brandblusser van gemaakt?

Het poeder van een ABC-blusser bestaat uit een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Het poeder van een BC-blusser bestaat uit een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat, poeder van een D-blusser bestaat uit natriumchloride.

Hoe gebruik je een schuimblusser?

Een schuimblusser bevat een mengsel van water en een schuimvormend middel (AFFF) dat brand blust. Het schuim wordt op de brandhaard gespoten om het vuur te blussen. Het mengsel van water en schuim maakt een schuimblusser erg effectief. Het water koelt de brandhaard af.

Wat blus je met een schuimblusser?

(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.

Wat voor brandblusser in huis?

Een schuimblusser of sproeischuimblussers kan je inzetten om bijna iedere brand in huis te blussen. Het mengsel van waterschuim zorgt voor een nevel van kleine druppels, die elektriciteit niet geleidt. Het is dus een ideale brandblusser voor in huis thuis om apparatuur die onder spanning staat mee te blussen.

Waar brandblusser plaatsen in huis?

Brandblussers mag je in principe plaatsen daar waar het jou het best uitkomt, maar ze moeten wel gelijkmatig over de oppervlakte verspreid worden. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten. Op die manier wordt jouw vluchtroute het beste beschermd.

Wat kost een brandblusser keuren?

Om 5 brandblussers te laten keuren ben je dan tussen de 10 en 12 euro kwijt. Heb je er heel veel, meer dan 20 of 50, dan wordt het bedrag verlaagd tot ongeveer 8 of 7 euro per stuk.

Welk blusmiddel wordt weinig gebruikt?

De verschillende eigenschappen van blusstoffen

(Sproei-)schuimblusser Weinig Nee
Poederblusser Veel Ja
CO2-blusser Geen Ja
Vetblusser Weinig Nee

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven