Inhoudsopgave
- 1 Welk artikel wordt gegarandeerd dat je bij een conflict met iemand anders of met de overheid naar de rechter kunt stappen?
- 2 Welke criteria hanteert de rechter om vast te stellen of een bepaalde gedraging als het belijden van een godsdienst is te beschouwen?
- 3 Wat valt onder levensovertuiging?
- 4 Wat is het recht op vrijheid van godsdienst?
- 5 Wat is godsdienstvrijheid?
Welk artikel wordt gegarandeerd dat je bij een conflict met iemand anders of met de overheid naar de rechter kunt stappen?
Hoofdstuk 1 bevat de grondrechten. Klassieke grondrechten bieden de burgers met name bescherming tegen de overheid, zoals het recht van vrije meningsuiting.
Welke criteria hanteert de rechter om vast te stellen of een bepaalde gedraging als het belijden van een godsdienst is te beschouwen?
AIVD, Weerstand en tegenkracht, Den Haag: AIVD 2009, bijlage bij Kamerstukken II 2009/10, 29924, 45.
Kan de rechter de WOM toetsen aan de grondwet?
Het huidige artikel 120 van de Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet. Nederland kent momenteel, anders dan bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en Scandinavische landen dus geen constitutionele toetsing door de rechter.
Wat valt onder levensovertuiging?
naamw. (v.) Uitspraak: [‘levə(n)sovərtœyxɪŋ] Verbuigingen: levensovertuiging|en (meerv.) het geheel van opvattingen dat je hebt over het leven en over de manier waarop je het beste kunt leven Synoniem: levensbeschouwi…
Wat is het recht op vrijheid van godsdienst?
In artikel 6 van de Nederlandse grondwet wordt het recht op vrijheid van godsdienst als volgt geformuleerd: Artikel 6. Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
Wat is de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging?
Artikel 6: Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. 1. Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. 2.
Wat is godsdienstvrijheid?
Godsdienstvrijheid (ook wel vrijheid van godsdienst, vrijheid van religie of religievrijheid genoemd) is een van de klassieke grondrechten. Het houdt in dat men de vrijheid heeft zelf te kiezen om tot een godsdienst toe te treden en deze te belijden en beoefenen. Zij biedt ook de ruimte te kiezen voor een godsdienstloze levenshouding.