Welk hormoon wordt getest bij een zwangerschapstest?

Welk hormoon wordt getest bij een zwangerschapstest?

Al zodra de bevruchte eicel zich in je baarmoederwand nestelt, begint je lichaam met het aanmaken van het zwangerschapshormoon HCG. In de eerste 10 weken van je zwangerschap stijgt de hoeveelheid HCG sterk. Om te onderzoeken of je zwanger bent, kun je een beroep doen of 2 soorten testen; de urinetest en de bloedtest.

Hoe weet je of je hCG stijgt?

Zwangerschapstesten voor thuisgebruik kunnen het een paar dagen later in de urine detecteren, afhankelijk van hun gevoeligheid. De hCG-concentratie stijgt snel en exponentieel: ze verdubbelt meestal elke 2 dagen3,4 in de eerste weken voordat ze een stabiel niveau (plateau) bereikt rond week 10.

Wat doet hCG hormoon in je lichaam?

Wat doet hCG? HCG speelt een belangrijke rol bij een goede start van je zwangerschap. Het zorgt ervoor dat er geen nieuwe eicellen aangemaakt kunnen worden en dat de bevruchte eicel goed kan innestelen. Ook zorgt het hormoon ervoor dat het embryo goed kan groeien.

Waar reageert een zwangerschapstest op?

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG die in je urine te vinden is. hCG is een hormoon dat door je lichaam wordt geproduceerd vanaf het moment dat je zwanger raakt. Het wordt daarom ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. hCG zorgt ervoor dat er geen ovulatie meer plaatsvindt en dat je niet ongesteld wordt.

Hoe snel kun je een zwangerschapstest doen?

Vanaf wanneer zwangerschapstest doen? Je kan een zwangerschapstest doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Dit is je NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Met een meer gevoelige (en vaak duurdere) test kan je al zo’n vier dagen eerder testen of je het hCG-hormoon in je bloed hebt.

Hoe snel maakt je lichaam HCG aan?

Het hCG hormoon verdubbelt zich iedere 72 uur, en bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken zwangerschap. Hierna zal het zwangerschapshormoon langzaam verminderen.

Hoe lang duurt het voor dat de HCG hormoon wordt geproduceerd?

hCG waarden en zwangerschap. Wanneer je zwanger bent zal het hCG hormoon worden aangemaakt, dat kan worden waargenomen na ongeveer 11 dagen na bevruchting met een bloedtest.

Hoe kun je op een zwangerschapstest zien dat je zwanger bent?

De meeste zwangerschapstesten bestaan uit twee schermpjes. Het eerste venster is een controlevenster. Als je daar een lijntje of een stipje ziet verschijnen, betekent het dat je de zwangerschapstest goed hebt uitgevoerd. Als je in dit venster geen tekentje ziet, is de uitslag van de test niet betrouwbaar.

Welke Zwangerschapstesten zijn geschikt voor een zwangerschapstest?

In de basis werken alle zwangerschapstesten hetzelfde. Door een strip in de urine te houden kan je eenvoudig testen of je zwanger bent. Iedere urine kan voor een zwangerschapstest worden gebruikt, maar ochtendurine is hiervoor het meest geschikt. Ochtendurine bevat namelijk de hoogste hCG-concentratie.

Wat is het hCG hormoon na een miskraam?

Het HCG hormoon zorgt er onder andere voor dat het vruchtje niet wordt afgestoten en het stuurt de groei van de foetus aan. Wanneer je een miskraam hebt, natuurlijk of middels curettage of medicijnen blijven het HCG hormoon nog even in je lichaam zitten. Lees hier meer over zwangerschapshormonen na een miskraam.

Wanneer doe je zwangerschapstest te vroeg?

Doe een zwangerschapstest pas als je minimaal één dag overtijd bent, op je NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Wanneer je een zwangerschapstest te vroeg doet, is de hoeveelheid hCG-hormoon in je urine nog te laag om te kunnen meten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven