Inhoudsopgave
- 1 Welk klimaat is er rond het Aralmeer?
- 2 Wat is het debiet van het Aralmeer?
- 3 Hoe heet het water op de grens van Kazachstan en Oezbekistan?
- 4 Welke bronnen van inkomsten van de bewoners rond het Aralmeer zijn na 1960 verminderd of verdwenen?
- 5 Waar is het water van het Aralmeer naartoe?
- 6 Wat is er met het Aralmeer gebeurd?
Welk klimaat is er rond het Aralmeer?
Het Aralmeer is een meer waar twee rivieren op uitkomen; de Amoe Darja en de Syr Darja. Tot aan het begin van de 20e eeuw was en bleef het een zoetwatermeer. Ondanks het droge klimaat en dankzij smeltwater dat de rivieren van hooggebergtes in Centraal-Azië aanvoerden, bleef het meer even groot.
Hoeveel procent van het Aralmeer is overgebleven?
Sinds 1960 is 88% van het Aralmeer opgedroogd. Maar sinds 2005 gaat het weer goed met het noordelijke meer: de vispopulatie herstelt zich inmiddels wonderbaarlijk snel omdat het waterniveau weer is toegenomen ter plaatse. Er is echter ook een schaduwzijde aan dit herstel…
Wat is het debiet van het Aralmeer?
Het debiet van de Amoe Darja is in de periode 1985-1990 teruggelopen tot ongeveer 29 kubieke km per jaar. Als gevolg daarvan bedraagt de oppervlakte van het meer nu ongeveer 38817 km².
Welke 2 rivieren monden uit in het Aralmeer?
Het water in het Aralmeer werd voornamelijk aangevoerd door twee rivieren: de Syr Darja en de Amur Darja. Te midden van de droge, onherbergzame vlaktes van Centraal Azië vormde het meer een welkome oase voor de woestijnnomaden. In de loop der eeuwen ontstonden er daarnaast ook vissersdorpjes aan de oevers van het meer.
Hoe heet het water op de grens van Kazachstan en Oezbekistan?
Op de grens van Oezbekistan en Kazachstan vind je het Aralmeer. Jarenlang was het meer een van de grootste ter wereld, maar sinds de jaren zestig trekt het water in rap tempo terug. Inmiddels is het meer nog maar een tiende van wat het ooit was.
Hoeveel keer is het Aralmeer groter dan Nederland?
Het Aralmeer (Aral betekent ‘eiland’) ligt tussen Kazachstan en Oezbekistan in Centraal-Azië en was in 1960 nog ongeveer even groot als Nederland en België samen. Het was daarmee qua oppervlakte het vierde meer ter wereld.
Welke bronnen van inkomsten van de bewoners rond het Aralmeer zijn na 1960 verminderd of verdwenen?
Sporen van landbouwgif uit het Aralmeer zijn aangetroffen in het bloed van Antarctische pinguïns. Daarnaast is de hoeveelheid neerslag in de omgeving van het meer verminderd.
Hoe is het Aralmeer verdwenen?
Het opdrogen van het Aralmeer wordt als een van de grootste milieurampen van de moderne geschiedenis beschouwd. Hoofdoorzaak zijn verschillende irrigatieprojecten uit de Sovjettijd waarvoor de rivieren die het Aralmeer vullen werden afgetapt en omgelegd. Daardoor is het meer gaan opdrogen.
Waar is het water van het Aralmeer naartoe?
Katoen heeft veel water nodig, dus legden de Sovjets dammen en kanalen aan in de rivieren die uitmondden in het Aralmeer, om het rivierwater naar de droge Oezbeekse vlaktes te leiden. De opdroging van het meer had grote gevolgen voor de dorpen langs het meer, die afhankelijk waren van de visserij.
Welke gewassen worden geteeld ten zuiden van het Aralmeer?
Katoenteelt. Het Aralmeer, ooit het vierde grootste meer ter wereld, strekte zich uit over de grens van het huidige Kazachstan en Oezbekistan en voorzag heel Rusland van vis. Tot de Sovjet-Unie in de jaren ’60 in het kurkdroge Oezbekistan katoen begon te telen, een gewas dat verschrikkelijk veel water nodig heeft.
Wat is er met het Aralmeer gebeurd?
In 1986 splitste het meer op in een noordelijk en zuidelijk bekken. Het Aralmeer bleef daarna verder opdrogen en in 2003 splitste het zuidelijk bekken in een westelijk en oostelijk deel. Verder bleef er nog een klein meer tussen het noordelijke en voormalig zuidelijke deel over.
Hoe ziet de toekomst eruit voor het gebied rond het Aralmeer?
Jarenlang was dit meer leeg en droogde langzaam op, maar nu vult het zich weer met water en zijn de vangsten goed. Daarom keren de seizoensvissers terug, die bij -30 graden celcius de hele winter in een ondergronds hutje langs het meer bivakkeren. Ook de omliggende dorpen leven weer op.