Inhoudsopgave
- 1 Welk landschap is gevormd door rivieren?
- 2 Welke kenmerken horen bij de bovenloop van een rivier?
- 3 Waarom zorgt een rivier in de bovenloop voor afbraak van het landschap?
- 4 Wat is de hoeveelheid sediment in de bergen?
- 5 Wat is de gesuspendeerde sedimentbelasting van de Rijn?
- 6 Wat is een sedimentair gesteente?
Welk landschap is gevormd door rivieren?
Het rivierenland is het gevormd door het stromende water van de rivieren en is vastgelegd door mensenhanden. Het stromende rivierwater vervoert klei, zand en grind. Nederlandse rivieren hebben een brede bedding die zich in grote bochten een weg door het landschap banen.
Welke kenmerken horen bij de bovenloop van een rivier?
De bovenloop van een rivier is vanaf de bron gezien het eerste deel van een rivier. Het is het deel waar kleine beken samenstromen tot een grote rivier. Het verhang kan van plaats tot plaats zeer verschillen, maar is meestal groter dan 1 m per km. Door dit grote verhang zal de rivier snel stromen.
Waar is rivierlandschap?
Het Nederlandse rivierenlandschap komt vooral voor in het midden van Nederland: in en langs de stroomgebieden van de grote rivieren. Grofweg vormt de oost-west lopende strook van rivierenlandschap in het midden van Nederland de grens die het noordelijk zandgebied en zuidelijk zandgebied van elkaar scheidt.
Waarom zorgt een rivier in de bovenloop voor afbraak van het landschap?
In de bovenloop zijn de hellingen steil en is de rivierbedding nauw. Hierdoor is de rivier krachtig en snijd zich in het landschap in. De insnijding hangt af van de stroomsnelheid, de hardheid van het gesteente en de hoeveelheid puin die de rivier meevoert. Door deze diepte erosie worden V-vormige dalen gevormd.
Wat is de hoeveelheid sediment in de bergen?
De hoeveelheid sediment op zijn beurt, is afhankelijk van de erosie in de bovenloop, en de erosie op zijn beurt weer van het klimaat (warm of koud). In een koud klimaat is er weinig plantengroei om rotsen vast te houden en dus vindt er in de bergen veel afbraak plaats.
Wat zijn de kenmerken van een sediment?
Voorbeelden van sedimenten zijn grind, klei, zand, silt en lutum. Wanneer sediment wordt afgezet ontstaat een sedimentair gesteente. Recent afgezet materiaal is nog niet geconsolideerd maar kan in de tijd door consolidatie of lithificatie verharden. De wetenschap die sedimenten en hun ontstaan bestudeert is de sedimentologie.
Wat is de gesuspendeerde sedimentbelasting van de Rijn?
Zo is de gesuspendeerde sedimentbelasting van de Rijn vlak bij de Nederlands-Duitse grens ongeveer 3,25 megaton per jaar, met nog een bodemdeel van 0,9 megaton per jaar. De Maas daarentegen, heeft een veel kleiner achterland en transporteert maar zo’n 0,4 megaton sediment per jaar, waarvan 90% gesuspendeerd is.
Wat is een sedimentair gesteente?
Vaak bestaat sedimentair gesteente uit deeltjes, die klasten (Grieks: κλάσειν – ‘breken’) genoemd worden. Voorbeelden van klasten zijn (in volgorde van korrelgrootte) klei, silt, zand of grind. Door consolidatie kunnen deze losse sedimenten veranderen in respectievelijk schalie, siltsteen, zandsteen of conglomeraat.