Welk onderwijs is mogelijk voor mensen met een chronische ziekte of handicap?
Onderwijs en handicap Sinds augustus 2009 is er een nieuwe wet waarin staat dat iedereen met dyslexie, een handicap of chronische ziekte recht heeft op gelijke behandeling in het onderwijs. Hiertoe behoort het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs.
Hoe kan je handicap hebben?
Een handicap kan ontstaan als gevolg van een aangeboren afwijking of door ongeval of ernstige ziekte (bijvoorbeeld een niet-aangeboren hersenletsel), waarbij men vaak spreekt van een niet-aangeboren handicap.
Hoe wordt de gehandicaptenzorg gefinancierd?
Over gehandicaptenzorg De sector wordt gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz), de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Eind 2016 werkten er ongeveer 165 duizend mensen in de gehandicaptenzorg.
Wat is een chronische ziekte of handicap?
Verschillende mensen met een chronische ziekte hebben werk of gaan nog naar school, al moeten ze soms wel vaker verzuimen vanwege terugval of ziekenhuisopname. Een chronische ziekte is vaak aan de buitenkant niet zichtbaar. Bij een lichamelijke handicap is dat dikwijls wel het geval.
Hoe kan ik mijn invaliditeit aanvragen?
Dan kan je terecht bij je gemeente, OCMW of ziekenfonds waar ze je begeleiden bij het invullen van de vragenlijst. Vergeet je identiteitskaart, bankrekeningnummer en de naam van je behandelend arts niet mee te brengen! Je kan ook nog steeds terecht bij de maatschappelijke werkers van de DG Personen met een handicap.
Wie betaalt gehandicaptenzorg?
Vanaf 18 jaar betaal je een deel van de kosten voor Wet landurige zorg (Wlz)-zorg aan het CAK. Hoe hoog die eigen bijdrage is hangt af van inkomen, gezinssituatie en de indicatie door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CAK berekent de eigen bijdrage die je moet betalen. Ook sturen zij de rekening.
Hoe werkt de gehandicaptenzorg?
In de Gehandicaptenzorg wordt zorg, ondersteuning en begeleiding geboden aan cliënten met een beperking. Er zijn verschillende soorten functiebeperkingen, zoals lichamelijke beperkingen, zintuiglijke beperkingen en verstandelijke beperkingen. Een begeleider in de gehandicaptenzorg ondersteunt de cliënt hierbij.