Welke aanpak kan helpend zijn voor leerlingen met dyslexie?
gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een daisyspeler of een computer met spellingcontrole; extra begeleiding krijgen bij lezen, spelling of taal. Dit gebeurt vaak in samenwerking met een onderwijsbegeleidingsdienst of een remedial teacher.
Welke school voor kind met dyslexie?
Een particuliere school kan een goede oplossing zijn voor een kind met dyslexie. Reguliere scholen hebben vaak grote klassen, waardoor weinig plaats is voor individuele begeleiding.
Waar lopen kinderen met dyslexie in het VO tegenaan?
Deze wet bepaalt verder dat als (een ouder van) een kind met een beperking – zoals bijvoorbeeld dyslexie – om een aanpassing vraagt, de school verplicht is deze te realiseren. Alleen als de gevraagde aanpassing een onevenredige belasting vormt voor de school, mag de school weigeren.
Wat moet er in een dyslexie protocol staan?
Een dyslexieprotocol is een document waarin staat welke procedure de school doorloopt om goed om te gaan met leerlingen die dyslexie hebben. In het dyslexieprotocol staan de stappen die de leerkracht moet ondernemen als er vermoeden is van dyslexie.
Hoe kun je het beste omgaan met dyslexie?
Omgaan met leerlingen met dyslexie
- Blijf positief en neem dyslectische leerlingen serieus.
- Ga samen op zoek naar de leerstrategie die het beste bij de leerling past.
- Blijf geduldig en begripvol: een leerling met dyslexie doet vaak ontzettend zijn best, toch lukt het dan nog niet altijd.
- Noteer het huiswerk op het bord.
Wat hebben kinderen met dyslexie nodig?
Voor kinderen met dyslexie is het uiterst belangrijk om zoveel mogelijk te lezen. Zij moeten veel extra leeskilometers maken. Per week moeten zij een uur extra leestijd hebben, verdeeld in bijvoorbeeld 3 keer 20 minuten. Daarnaast is het belangrijk om veel aan begrijpend luisteren te doen.