Inhoudsopgave
Welke arts voor dementie?
Als de huisarts twijfels heeft of uitgebreider onderzoek nodig is verwijst hij zijn patiënt meestal door naar een specialist bij een geheugenpoli of de afdeling neurologie van een ziekenhuis. De specialist doet neurologisch en neuropsychologisch onderzoek om de diagnose dementie te bevestigen.
Wat zijn executieve functies dementie?
Men kan de volgende executieve functies onderscheiden: taakinitiatie (beginnen aan een opgedragen taak), planning en prioriteiten stellen (overzicht bewaren), concentratie (aandacht richten en volhouden), impuls- beheersing en emotieregulatie (vermogen om je gedag af te remmen en emoties te beheersen), zelfinzicht ( …
Is Alzheimer een stoornis?
De ziekte van Alzheimer is de meestvoorkomende vorm van dementie. Zo’n 70% van de mensen met dementie heeft alzheimer. Alzheimer begint vaak sluipend met stoornissen in het geheugen.
Wie behandelt dementie?
Soms heet dit een trajectbegeleider of dementieconsulent. Hij wijst jouw als mantelzorger de weg, is een luisterend oor en begeleidt je naaste met dementie. Iedereen met dementie heeft recht op begeleiding door een casemanager. Daarnaast blijft de huisarts een belangrijk aanspreekpunt in de zorg.
Is Alzheimer een vorm van dementie?
De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Andere veelvoorkomende vormen van dementie zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Alzheimer.
Waar hebben executieve functies invloed op?
Alle executieve functies of vaardigheden hebben een controlerende en aansturende functie. Executieve functies kunnen worden gezien als de ‘dirigent’ van de cognitieve vaardigheden, het zijn een verzameling processen die te maken hebben met het beheren van jezelf en de bronnen die nodig zijn om een doel te bereiken.
Wat zijn executieve functies onderwijs?
De term executieve functies verwijst naar een aantal complexe vaardigheden die nodig zijn voor het plannen en uitvoeren van doelgericht gedrag1. Executieve functies zoals impulscontrole (het kunnen remmen van gedrag), het werkgeheugen en plannen spelen een grote rol bij schools presteren en studiemotivatie.
Welke belemmeringen geeft alzheimer in het functioneren van een zorgvrager?
Symptomen alzheimer Geheugenstoornissen. Moeite met alledaagse handelingen. Veranderingen in karakter en gedrag. Problemen met taal.
Welk deel van de hersenen wordt aangetast bij alzheimer?
Door het afsterven van zenuwcellen in de buitenste laag van de grote hersenen; de hersenschors (cortex cerebri) kan iemand moeite hebben met denken, plannen en herinneren, maar ook kunnen er gedragsveranderingen optreden en kan iemand emotionele uitbarstingen krijgen.
Wat zijn de signalen van dementie?
Veelvoorkomende signalen van dementie zijn geheugenklachten, sociaal onaangepast gedrag en stoornissen in de uitvoerende functies. Wees alert op minder specifieke signalen, zoals: schaafwonden, schrammen of blaren. valneiging en/of loopstoornissen. affectieve klachten, zoals apathie, depressie en angst.
Wat is de prevalentie van dementie?
In de NIVEL-eerstelijnszorgregistraties was de prevalentie van dementie (ICPC-code P70) in 2017 6,4 per 1000 patiëntjaren. Omgerekend per normpraktijk (2095 patiënten) zijn dat 13 patiënten bij wie de diagnose dementie is vastgelegd in het dossier.
Wat is de diagnostiek van dementie?
Onderdeel van de diagnostiek van dementie is de combinatie Mini-Mental State Examination (MMSE) en Kloktekentest. Beide tests zijn gangbaar en worden beschouwd als betrouwbaar onderdeel van de diagnostiek van dementie. Een MMSE-score < 24 wordt over het algemeen beschouwd als afwijkend, bij de
Wat is de kans om dementie te krijgen?
De kans om dementie te krijgen, stijgt sterk met de leeftijd; in de leeftijdsgroep 60-64 jaar is de incidentie van dementie 0,4 per 1000 patiënten per jaar, bij patiënten > 85 jaar is dit 26,5.
Wie stelt de diagnose dementie vast?
Vermoedt de huisarts dat er daadwerkelijk sprake is van dementie, dan kan hij de diagnose zelf stellen of doorverwijzen naar een specialist. De specialist voert aanvullend onderzoek uit en stelt dan vast of er sprake is van dementie en welke ziekte de dementie veroorzaakt.