Welke basisrechten hebben consumenten?
Als consument ben je verplicht de afgesproken prijs te betalen en de verkoper moet jou een deugdelijk product leveren. Dat wil zeggen, een product dat gedurende een bepaalde tijd aan alle eisen voldoet die je daaraan bij normaal gebruik mag stellen. En aan bijzondere eisen als dit bij de koop is vastgelegd.
Wat zijn de 4 consumenten wetten?
Het consumentenrecht biedt regels die de rechten, en soms ook plichten, van de consument in het handelsverkeer vastleggen. Deze regels bestrijken heel diverse terreinen. Denk hierbij aan: koop op afstand, colportage, het afsluiten van een energie- of telefoonabonnement, verzekeringen en regelingen in de reisbranche.
Wat doen consumenten?
Persoon die consumeert, dat wil zeggen goederen of diensten koopt zonder de intentie te hebben deze te verkopen of te verwerken voor de verkoop. De persoon die dat wel doet is een producent. Synoniemen: consumptiehuishouding, gezin (dus een alleenstaand persoon vormt voor economen ook een gezin).
Welke ondersteunende organisaties zijn er voor consumenten?
de Vereniging Eigen Huis (voor eigenaar van een eigen (koop)woning) (ruim 650.000 leden), de Vereniging Consument & Geldzaken (voor de financiële consument, dat wil zeggen de afnemer van bank- en verzekeringsproducten) (32.000 leden), de Woonbond (voor huurders)
Wat zijn de rechten en plichten van een consument?
Belangrijkste verplichting van u als koper is, dat u op tijd de koopprijs moet betalen. Daartegenover staat de verplichting van de verkoper om het gekochte product tijdig te leveren. Het geleverde product moet bovendien voldoen aan uw gerechtvaardigde verwachtingen.
Welke wet beschermt de consument bij internetaankopen?
In 2001 is de wet ‘Bescherming van de consument bij op afstand gesloten overeenkomsten’ van kracht geworden, beter bekend onder de verkorte naam: Wet koop op afstand.
Wat zijn de taken van een consumentenorganisatie?
Een consumentenorganisatie is een organisatie die opkomt voor de belangen van consumenten en zich inzet voor consumentenbescherming. Consumentenorganisaties zijn veelal ledenorganisaties die primair optreden voor de belangen van hun leden in hun hoedanigheid van consument.
Wat is de rol van de Consumentenbond?
Ons Werk. De Consumentenbond is verantwoordelijk voor de onderzoeksresultaten die we via onze eigen media publiceren. We initiëren en betalen vrijwel altijd ons onderzoek, soms samen met zusterorganisaties, overheden en toezichthouders. Wij mogen sinds 2010 onze leden adviseren.