Inhoudsopgave
Welke behandelingen of medicijnen zijn er voor MS?
Eerstelijns medicatie
- Avonex®, Betaferon®, Plegridy®, Rebif® (interferon-bèta)
- Copaxone®, Glatirameeracetaat Mylan® (glatirameeracetaat)
- Tecfidera® (dimethylfumaraat)
- Aubagio® (teriflunomide)
- Zeposia® (ozanimod)
- Gilenya® (fingolimod)
- Lemtrada® (alemtuzumab)
- Mavenclad® (cladribine)
Wat te doen tegen multiple sclerose?
MS is een ziekte die op dit moment nog niet genezen kan worden. Wel zijn er ziekte-onderdrukkende medicijnen die zowel het aantal als de ernst van de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel kunnen onderdrukken. Deze MS-medicijnen beïnvloeden de werking van het afweersysteem en verminderen de symptomen.
Wat zijn de meest voorkomende MS-gevallen?
Zij vertegenwoordigen ongeveer 5 % van alle MS-gevallen, en bij deze vorm gaat het voornamelijk om meisjes. De ziekte breekt meestal op zeer brutale wijze uit, met als voornaamste verschijnselen stoornissen van het gezichtsvermogen en verlamming van de benen. Die klinische tekenen worden soms voorafgegaan door koorts, hoofdpijn en braken.
Wat is de levensverwachting van MS-patiënten?
MS-patiënten hebben thans beslist een betere levensverwachting dan 50 jaar geleden. Recente statistieken tonen aan dat die levensverwachting bij mannen gemiddeld met 6 jaar is ingekort, en bij vrouwen met 4 jaar in vergelijking met de sterftetafels voor de gehele bevolking.
Wat zijn de symptomen van MS?
De symptomen van MS zijn heel verschillend. Het hangt er maar net vanaf in welke zenuwbaan de myelinelaag beschadigd is. Veel voorkomende verschijnselen zijn slecht zien, tintelingen, krachtsverlies, evenwichtsstoornissen en problemen met plassen, stoelgang en seks. Lichte stoornissen van het geheugen en het denken vallen minder op, maar zijn
Wat is een multiple sclerosis?
Multiple Sclerosis (MS) Multiple sclerosis (MS) is een ongeneeslijke ziekte van onbekende oorsprong. In Nederland komt de ziekte voor bij ongeveer 1 op de 1000 mensen. Nederland telt dus ongeveer 17.000 mensen met MS (bron: Hersenstichting).