Welke bestuursorganen zijn betrokken bij de voorbereiding en vaststelling van een bestemmingsplan?

Welke bestuursorganen zijn betrokken bij de voorbereiding en vaststelling van een bestemmingsplan?

Het college van burgemeester en wethouders bereidt het bestemmingsplan voor. De basis hiervoor ligt in artikel 160, lid 1, onder b, Gemeentewet. Zie in het verlengde hiervan artikel 1.2.1 Besluit ruimtelijke ordening. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast.

Kun je bezwaar maken tegen een bestemmingsplan?

Bent u het niet eens met het besluit van de gemeenteraad? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeente geeft in de bekendmaking van het vaststellingsbesluit aan in welke periode u beroep kunt instellen. De periode bedraagt altijd 6 weken.

Wat is een bestemmingsplan procedure?

De procedure die een bestemmingsplan doorloopt, is in de Wet ruimtelijke ordening en in het Besluit ruimtelijke ordening vastgelegd. Naast de wettelijke procedure voor het bestemmingsplan, is de gemeentelijke inspraakverordening van belang. Deze bepaalt of er over een beleidsvoornemen inspraak moet worden geboden.

Hoe lang duurt het wijzigen van een bestemmingsplan?

Bestemmingsplanprocedure. De procedure voor het bestemmingsplan wordt op basis van het Besluit ruimtelijke ordening, de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Awb doorlopen. De doorlooptijd, zonder voortraject, is op basis van de wettelijke termijnen 26 tot 31 weken.

Welke overheden houden zich bezig met ruimtelijke ordening in Nederland?

Rijk controleert gebiedsplannen overheid en provincies De Rijksoverheid controleert de gebiedsplannen van provincies en gemeenten. De plannen mogen niet botsen met rijksbelangen. Bijvoorbeeld met de functie van militaire terreinen of rijkswegen.

Wat staat er in de wet ruimtelijke ordening?

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) regelt hoe ruimtelijke plannen tot stand komen en welke bestuurslaag voor deze plannen verantwoordelijk is. Daarnaast regelt de Wro de verhoudingen in het ruimtelijk domein tussen de verschillende overheden en bestuursorganen in Nederland.

Wat te doen tegen bestemmingsplan?

Een bestemmingsplanprocedure begint formeel met een ontwerpbestemmingsplan. Hiertegen kan u bij de gemeente een zienswijze indienen. Wordt het bestemmingsplan vastgesteld door de gemeente, kan je in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wie kan er bezwaar maken tegen omgevingsvergunning?

U kunt alleen bezwaar maken als u belanghebbende bent. U woont bijvoorbeeld direct naast uw buren, of u kijkt uit op de plek waar gebouwd wordt. U hoeft geen bezwaar te maken als u al een zienswijze stuurde naar de gemeente. U kunt dan meteen naar de bestuursrechter.

Hoe verloopt de procedure van een bestemmingsplan?

Een bestemmingsplanprocedure bestaat – in de meest uitgebreide vorm – uit de volgende stappen:

  • principeverzoek.
  • voorontwerpbestemmingsplan.
  • inspraak en overleg.
  • ontwerpbestemmingsplan.
  • zienswijzen.
  • vastgesteld bestemmingsplan.
  • beroep en voorlopige voorziening.
  • onherroepelijk bestemmingsplan.

Wat is een onherroepelijk bestemmingsplan?

Een bestemmingsplan wordt onherroepelijk de dag na afloop van de ter inzage legging van het vastgestelde plan, tenzij er bij de Raad van State beroep is ingesteld. Dan wordt het plan pas onherroepelijk na de uitspraak van de Raad van State over het ingestelde beroep, afhankelijk van de strekking van de uitspraak.

Kan een bestemmingsplan gewijzigd worden?

Ja, in de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat een bestemmingsplan elke tien jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Dat kan door een heel nieuw bestemmingsplan vast te stellen, maar ook door het nemen van een verlengingsbesluit.

Wat kost het om een bestemmingsplan te wijzigen?

Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro.

Wat is een aangewezen bouwplan?

Wro, meer in het bijzonder artikel 6.12 van die afdeling. Aangewezen bouwplan In artikel 6.2.1 Bro zijn de soorten bouwplannen aangewezen waarop artikel 6.12 Wro van toepassing is, dus voor welke plannen een exploitatieplan moet worden vastgesteld.

Wat is het doel van ruimtelijke ordening?

Ruimtelijke ordening of ruimtelijke planning is het proces waarbij met een groot aantal spelregels de leefruimte planmatig wordt benut en ingericht. Daarbij wordt rekening gehouden met individuele en gemeenschappelijke belangen. Kortweg: het zo goed mogelijk aan elkaar aanpassen van samenleving en ruimte.

Wat is het doel van de Wet ruimtelijke ordening?

De Wro is het instrument om ruimtelijke behoeften als wonen, werken, recreëren, mobiliteit, water en natuur in een samenhangende benadering te verdelen. De juridische borging van de doorwerking van het beleid vindt plaats in bestemmingsplannen, inpassingsplannen en beheersverordeningen.

Wie stelt het bestemmingsplan vast?

De gemeente stelt een ontwerpbestemmingsplan op. Dit ontwerp kan 6 weken worden ingezien. Bijvoorbeeld op het gemeentehuis, de gemeentelijke website of via ruimtelijkeplannen.nl. In deze periode kunt u uw ‘zienswijze’ kenbaar maken aan de gemeenteraad.

Wat is Betaalplanologie?

Naar oordeel van de rechtbank is sprake van betaalplanologie als bij het aangaan van een anterieure overeenkomst aantoonbaar meer en substantieel hogere kosten worden bedongen dan mogelijk is in een exploitatieplan.

Wat is een gemeentelijk exploitatieplan?

Het exploitatieplan is een plan waarmee gemeenten grip kunnen houden op bouwinitiatieven wanneer de gemeente niet zelf eigenaar is van de grond.

Wat staat er in een wijzigingsplan?

Wijzigingsplan. Een wijzigingsplan is het resultaat van een wijzigingsbevoegdheid uit een bestemmingsplan (zie Flexibiliteit in bestemmingsplannen). Een wijzigingsplan wordt opgesteld door burgemeester en wethouders.

Waar staat ruimtelijke ordening voor?

Welk bestemmingsplan is leidend?

In het actueelste bestemmingsplan zal terugkomen of voorgaande plannen vigerend zijn, niet meer van toepassing zijn of anders. Afhankelijk van wat het meest recente bestemmingsplan zegt (De Pijp 2018) zal je dit plan wel, niet of deels in samenhang met de andere plannen moeten lezen.

Wat is een voorontwerp bestemmingsplan?

Na een positief principebesluit kan het bestemmingsplan worden voorbereid. Het voorbereiden van het voorontwerpbestemmingsplan bestaat uit het opstellen van de toelichting, de regels en het tekenen van de verbeelding (de plankaart). In deze fase worden meestal ook de benodigde onderzoeken uitgevoerd.

Kan ik een bestemmingsplan aanvechten?

Een bestemmingsplan bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. Bent u het niet eens met een bestemmingsplan? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Welk bestemmingsplan geldt?

Hoe kunt u het bestemmingsplan raadplegen. U kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Een grotere gemeente heeft meestal een aparte afdeling die informatie over bestemmingsplannen verschaft. Anders kunt u het opvragen bij de afdeling Bouwen en Wonen.

Hoe oud mag een bestemmingsplan zijn?

Artikel 3.1 van de Wet op de ruimtelijke ordening (“Wro”) bepaalt dat bestemmingsplannen niet ouder mogen zijn dan tien jaar. Zijn bestemmingsplannen wel ouder, dan geldt op basis van datzelfde artikel een sanctie voor de gemeente.

Wat is het bestemmingsplan?

Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan worden de gebruiks- en de bouwmogelijkheden vastgelegd voor een gebied. Het bestemmingsplan is een gemeentelijk instrument. Het Rijk en de provincie kunnen ook bestemmingsplannen opstellen.

Waarom voorontwerp bestemmingsplan?

Naast de wettelijke procedure voor het bestemmingsplan, is de gemeentelijke inspraakverordening van belang. Mocht dit in uw gemeente het geval zijn, dan legt de gemeente het voorontwerp van het bestemmingsplan ter inzage voor inspraak of wordt op andere wijze inspraak georganiseerd.

Is een bestemmingsplan een besluit?

Een besluit is in de Nederlandse wetgeving een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. Voorbeelden van besluiten van algemene strekking zijn een verordening of een bestemmingsplan.

Wie kan bezwaar maken tegen bestemmingsplan?

Als de gemeenteraad het bestemmingsplan eenmaal heeft vastgesteld is de mogelijkheid tot overleg met de gemeente over de inhoud van het bestemmingsplan geëindigd. Als je het niet eens bent met het besluit van de gemeenteraad, kun je beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wanneer start de vaststelling van het bestemmingsplan?

Nadat de ingekomen zienswijzen zijn beantwoord, stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast. Bij ongewijzigde vaststelling wordt het vaststellingsbesluit binnen twee weken gepubliceerd. Bij gewijzigde vaststelling vindt dit na maximaal zeven weken plaats. Na publicatie start de beroepstermijn van zes weken.

Wat is de procedure van een bestemmingsplan?

Procedure bestemmingsplan. Fases van een bestemmingsplan. De gemeenteraad kan het ontwerpbestemmingsplan aanpassen na ontvangst van de zienswijzen. Vaststelling en bekendmaking. De vaststelling van het bestemmingsplan wordt bekend gemaakt via deze website, huis-aan-huis-blad en de Staatscourant.

Wat is de meest aangewezen bestemmingsplan?

Bij het opstellen van bestemmingsplannen kan gekozen worden uit verschillende planvormen: Gedetailleerd bestemmingsplan. Voor bestaande woonwijken, bedrijventerreinen etc. is een gedetailleerd bestemmingsplan de meest aangewezen vorm. Globaal bestemmingsplan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven