Inhoudsopgave
- 1 Welke bloedonderzoeken essentieel zijn voorafgaand aan een bloedtransfusie?
- 2 Wat als bloedtransfusie niet helpt?
- 3 Wat zijn mogelijke contra indicaties voor het toedienen van trombocyten bij trombocytopenie?
- 4 Wat zijn de belangrijkste aspecten van bloedtransfusie?
- 5 Hoe lang duurt het voordat bloedtransfusie werkt?
- 6 Hoe plasma toedienen?
- 7 Wat zijn de indicaties voor het toedienen van Trombocytenconcentraat?
- 8 Wie verantwoordelijk is voor welke stap van de bloedtransfusie?
Welke bloedonderzoeken essentieel zijn voorafgaand aan een bloedtransfusie?
Om bloedtransfusies zo veilig mogelijk te maken, worden de volgende maatregelen genomen: • alleen gezonde mensen kunnen bloeddonor worden; • donors geven hun bloed vrijwillig en onbetaald; • al het donorbloed wordt onder andere getest op: – een aantal geelzuchtvirussen (hepatitis B, C en E); – syfilis; – HIV, het virus …
Wat als bloedtransfusie niet helpt?
Als er meerdere soorten bloedcellen verstoord zijn of er te vaak een behoefte aan een bloedtransfusie is, kan de behandeling bestaan uit een cytostaticum (chemotherapie) of meerdere cytostatica (bij het beeld dat op acute leukemie lijkt). Ook een stamceltransplantatie is een mogelijke behandeling.
Waarom plasma toedienen?
Waarom is een plasmaferese nodig? Bij sommige ziektes wordt een grotere hoeveelheid eiwitten gevormd dan normaal. Bij andere ziektes ontstaan abnormale eiwitten of antistoffen. Deze afwijkende eiwitten en antistoffen komen in uw bloedplasma terecht en kunnen u ziek maken.
Wat zijn mogelijke contra indicaties voor het toedienen van trombocyten bij trombocytopenie?
Bij relatief simpele ingrepen zoals het inbrengen van een centraal veneuze katheter (CVC) zijn bij trombotische trombocytopenische purpura (TTP) trombocyten-transfusies niet aanbevolen, tenzij er een sterk verhoogd bloedingsrisico bestaat zoals in het geval van enorme adipositas en diepe trombocytopenie van < 5 x 109/L …
Wat zijn de belangrijkste aspecten van bloedtransfusie?
Bloed bestaat uit rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Bij een bloedtransfusie worden die bestanddelen van het bloed aangevuld, waaraan een tekort is. Hierbij gaat het om rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Rode bloedcellen brengen zuurstof, dat in de longen wordt opgenomen, naar de weefsels.
Waarom krijgt iemand een bloedtransfusie?
Waarom een bloedtransfusie Een bloedtransfusie kan nodig zijn vanwege een tekort aan rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Meestal is een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede) de aanleiding. Soms is een tekort aan bloedplaatjes of plasma (met onvoldoende bloedstolling als gevolg) de aanleiding.
Hoe lang duurt het voordat bloedtransfusie werkt?
Bij een bloedtransfusie krijgt u rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma via een bloedvat (ader), meestal in de onderarm. Hoe lang een bloedtransfusie duurt wisselt: een zakje plasma duurt ongeveer een half uur. een zakje bloedplaatjes duurt 15-30 minuten.
Hoe plasma toedienen?
Bij een bloedtransfusie worden de rode bloedcellen, de bloedplaatjes of het plasma toegediend via een bloedvat, meestal in de onderarm. Het bloedvat wordt aangeprikt met een naald, die via een steriele slang wordt aangesloten op een infuussysteem. Aan dit infuussysteem wordt uw bloedproduct gehangen.
Hoe werkt plasma geven?
Met een prik in je arm wordt je bloed door een machine geleid en opgevangen in een steriel systeem dat na gebruik wordt weggegooid. Deze machine scheidt je bloed in cellen en plasma. Je plasma wordt opgevangen en bewaard. Je bloedcellen ontvang je via de machine weer terug in je lichaam.
Wat zijn de indicaties voor het toedienen van Trombocytenconcentraat?
Geef patiënten met een indicatie voor een profylactische trombocytentransfusie 1 standaarddosis trombocytenconcentraat indien het trombocytenaantal < 10*109/L is, gevolgd door een opbrengstmeting (na 1 uur en/of zo mogelijk ook na 24 uur).
Wie verantwoordelijk is voor welke stap van de bloedtransfusie?
De stichting Sanquin Bloedbank is verantwoordelijk voor de afname, productie en levering van bloedproducten aan de Nederlandse ziekenhuizen.
Voorafgaand aan de bloedtransfusie wordt dan ook altijd een compatibiliteitsonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit de volgende stappen: Bepaling van de AB0-bloedgroep en resus D-factor van de ontvanger en van de donor.