Welke conventie geeft vluchtelingen internationaal recht op bescherming?

Welke conventie geeft vluchtelingen internationaal recht op bescherming?

De Conventie van Genève (1951) en het Protocol (1967) vormen samen met andere regionale legale instrumenten, zoals bijvoorbeeld de OAU Conventie voor Specifieke Aspecten van Vluchtelingenproblemen in Afrika, de hoeksteen van hedendaagse bescherming voor vluchtelingen.

Waar zit het juridische verschil tussen het verdrag van Genève en de verklaring?

Een Verklaring geeft dus een opsomming van artikels die door verschillende landen aanvaard werden, maar deze landen beloven alleen om hun best te doen om ze na te leven. Een internationaal verdrag kan je vergelijken met een contract. Voor de landen die het verdrag ondertekenen wordt het verdrag een wet.

Welk ander internationaal verdrag dat na WO II werd afgesproken verplicht landen wereldwijd eveneens om vluchtelingen op te vangen?

Elk land dat de Conventie van Genève on- dertekende (zoals ook België) is verplicht om mensen op te vangen die internationale be- scherming aanvragen op hun grondgebied en die voldoen aan een van de vijf bovenstaande criteria. Meer dan de helft van de vluchtelingen zijn kinderen onder de 18 jaar.

Wat bepaald het Vluchtelingenverdrag?

Het Vluchtelingenverdrag bepaalt dat vluchtelingen en asielzoekers niet mogen worden teruggestuurd naar een land waar ze gevaar lopen. Het verdrag schrijft echter niet voor hoe of door welk land vluchtelingen moeten worden opgevangen.

Hoe definieert de VN vluchtelingen?

Volgens de definitie van het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties uit 1951 is een vluchteling iemand die vervolging te vrezen heeft vanwege zijn ras, godsdienst of politieke overtuiging, of omdat hij/zij tot een bepaalde sociale groep behoort of een bepaalde nationaliteit heeft.

Hoe gaat Europa om met de stroom vluchtelingen?

Asiel krijgen of terugkeren Alle vluchtelingen die de EU binnenkomen, mogen asiel aanvragen. Zij moeten dit doen in het eerste land waar zij komen. Mensen zonder recht op asiel moeten terugkeren naar hun land van herkomst. De EU respecteert de mensenrechten van de vluchtelingen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven