Inhoudsopgave
Welke dieren worden als proefdier gebruikt?
Meest gebruikte proefdieren
- Muizen. De muis is wereldwijd het meest gebruikte proefdier.
- Ratten. Soms is het lastig om een proefrat van een proefmuis te onderscheiden.
- Kippen en huishoenders. Bij het woord proefdier, denken mensen niet snel aan kippen en huishoenders.
- Andere vissen.
- Andere vogels.
- Konijnen.
- Varkens.
- Cavia’s.
Wat betekent getest op dieren?
Een dierproef is een experiment dat wordt uitgevoerd op dieren. Vaak gaat het er om de veiligheid en werkzaamheid van medicijnen of andere producten te testen, soms om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. De wet verbiedt het gebruik van dieren als er alternatieve methoden bestaan.
Wat zijn proefdieren en waar worden ze voor gebruikt?
De meest voorkomende (meer dan 50%) is voor onderzoek naar de werking van het menselijk lichaam en naar lichamelijke en geestelijke aandoeningen bij mensen. Daarnaast wordt een klein deel van de proefdieren ook gebruikt voor dit soort onderzoeken naar medicijnen en behandelmethodes voor (huis)dieren.
Hoe werkt een dierproef?
Een dierproef? Een dierproef is een test op levende gewervelde (dieren met botten en wervels) dieren, die dit helemaal niet prettig vinden. De proef mag niet zomaar uitgevoerd worden, het moet een duidelijk doel hebben. Zo worden er bijvoorbeeld medicijnen getest op dieren.
Welke diersoorten worden het minst gebruikt voor proeven?
Muizen en ratten worden het meest gebruikt als proefdier. In sommige laboratoria wordt ook met diersoorten gewerkt waarvan verondersteld wordt dat ze een lager bewustzijnsniveau hebben, zoals fruitvliegen of rondwormen. Die vallen niet onder de proefdieren en de strenge wet- en regelgeving die daarbij hoort.
Waarom testen ze op dieren?
Dierproeven zijn vaak nodig om de kwaliteit en veiligheid van medicijnen, stoffen en voeding te testen. De overheid bekijkt daarbij steeds hoeveel leed een proefdier ondervindt. En weegt dit af tegen de risico’s voor de mens wanneer geen dierproeven worden gedaan.
Waarom wordt er getest op dieren?
Hoe wordt een dierproef uitgevoerd?
In toxiciteits- en veiligheidsonderzoek worden teststoffen in verschillende doseringen en op alle denkbare manieren toegediend aan proefdieren: oraal door te slikken of rechtstreeks in de maag gebracht met een sonde, via de neus met aerosol-maskers, op de huid gesmeerd, in de ogen gedruppeld, geïnjecteerd in de …
Hoeveel proefdieren worden er per jaar gebruikt?
Volgens de Nederlandse registratie werden er veel meer dierproeven uitgevoerd: in 2018 ging het om 448.399 dierproeven, in 2017 om 530.568 dierproeven, in 2016 om 449.874 dierproeven en in 2015 om 528.159 dierproeven.
Wat gebeurt er met proefdieren?
Sommige proefdieren overlijden door de dierproef zelf, anderen worden na afloop gedood, zodat het lichaam onderzocht kan worden. Door een proefdier af te maken, kunnen wetenschappers bijvoorbeeld zien welk effect hun onderzoek had op de organen van het dier.
Waarom ratten als proefdieren?
Ratten zijn sociale dieren en vinden het leuk om opgepakt te worden. Een wetenschapper kan een rat dus makkelijk gebruiken in onderzoek. De intelligentie van ratten maakt ze een populair proefdier in hersenonderzoek. 90% van de genen van een rat komen overeen met die van mensen.