Welke factoren beinvloeden de periode van een slinger?

Welke factoren beïnvloeden de periode van een slinger?

De slingertijd wordt ook wel periode genoemd. Uit de formule van de slingertijd kunnen we afleiden dat de periode van een slinger alleen maar afhankelijk is van de lengte van de slinger en de gravitatieconstante.

Wat is de amplitude van een slinger?

De amplitude is inderdaad de afstand van de evenwichtsstand tot de top. De uitwijking is de afstand tot de evenwichtsstand op een bepaald moment. De uitwijking is dus een getal wat steeds verandert tijdens een trilling. Op het moment dat de trilling op een top zit is de uitwijking heel even even groot als de amplitude.

Waar hangt de slingertijd vanaf?

De conclusie samengevat: De slingertijd is gebaseerd op de lengte van de slinger en een beetje op de uitwijking van de slinger.

Wat is de Slingerlengte?

De slingerlengte is de afstand van het ophangpunt tot het zwaartepunt van het blokje. In feite zou je de slingertijd bij één slingerlengte kunnen bepalen en vervolgens met de bovenstaande formule de waarde van g kunnen berekenen.

Welke is de invloed van de lengte van de slinger op de periode?

De grootte van de massa aan het uiteinde van de slinger is niet van invloed op de periode of de slingertijd. Ook de amplitude heeft geen invloed daarop. Bij kleine verplaatsingen van de massa kan de beweging van een slinger wiskundig beschreven worden als een eenvoudige harmonische beweging.

Wat is de gereduceerde fase?

Wat is gereduceerd faseverschil? Gereduceerd faseverschil (ΔφR) is het verschil in fase tussen twee trillingen of twee golven waarbij de hele trillingen eraf zijn gehaald. Bijvoorbeeld: als Δφ = 2,3 dan is ΔφR = 0,3.

Wat is het verschil tussen amplitude en frequentie?

Frequentie is het aantal trillingen binnen 1 seconde, eenheid Hertz (Hz). De grootste uitwijking die tijdens een trilling bereikt wordt wordt de amplitude genoemd.

Hoe bereken je de slingertijd?

De klassieke slingerformule voor voldoende kleine uitslagen luidt: de slingertijd T = 2π √(l/g) waarin l de lengte en g de valversnelling is. Hierin is π =3,14 en g=9.8. Dit is te vergemakkelijken met de formule T = 2 √l .

Wat is een slingerproef?

Het antwoord op proef 1: als de uitwijking groter wordt, duurt de slingertijd langer en gaat de slinger dus langzamer. Het antwoord op proef 2: als er meer gewichtjes aan het touw hangen en de ballast dus zwaarder wordt, duurt de slingertijd iets langer en gaat de slinger dus iets langzamer.

Wat betekent Massaslingers?

Een slinger bestaat uit een massa opgehangen aan het uiteinde van een koord of een staaf die aan de bovenzijde vrij draaibaar is. De massa passeert daarbij telkens het centrale, laagste punt. Er zijn ook slingers die niet van de zwaartekracht als terugdrijvende kracht gebruikmaken.

Heeft de uitwijking invloed op de Trillingstijd?

Uit ons onderzoek kunnen we concluderen dat er geen verband is tussen uitwijking en trillingstijd. Bij slingerlengte en slingertijd is er wel een verband, namelijk een wortelverband.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven