Inhoudsopgave
Welke feiten verjaren niet?
Er zijn bij misdrijven verjaringstermijnen van 6, 12 en 20 jaar. Ook zijn er feiten die niet verjaren. Bij deze laatste categorie valt te denken aan moord, doodslag, verkrachting of mensenhandel. Ook zedenmisdrijven tegen kinderen waarop een gevangenisstraf van 8 jaren of meer is gesteld verjaren niet.
Kunnen zedendelicten verjaren?
Zedenzaken verjaren op den duur. De termijn is bij aanranding twaalf jaar en bij verkrachting twintig jaar. Als het slachtoffer de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt begint de verjaringstermijn pas te lopen nadat het slachtoffer achttien jaar is geworden.
Waarom verjaard een misdrijf?
Het idee van verjaring komt onder andere voort uit “de wet van het vergeten”. Dit houdt in dat na een bepaalde periode het niet meer noodzakelijk wordt geacht om een misdrijf nog te vervolgen. Daarbij wordt gesteld dat het oprakelen van een misdrijf alleen meer onrust en onvrede in de maatschappij voortbrengt.
Hoe werkt verjaringstermijn?
Een verjaringstermijn is de periode waarna iemand niet meer vervolgd kan worden in een strafzaak. De verjaringstermijn gaat meestal in op de dag nadat het misdrijf of de overtreding is gepleegd. Voor ernstige misdrijven zoals moord geldt geen verjaringstermijn.
Wat is de verjaringstermijn van een overtreding?
Voor overtredingen geldt een verjaringstermijn van 3 jaar. Overtredingen zijn minder ernstige strafbare feiten dan misdrijven.
Wat is het nut van verjaring?
Verjaring betekent dat men door verloop van een door de wet bepaalde tijd in rechte iets verkrijgt, of van een verbintenis wordt bevrijd. De vordering dooft niet uit, maar is niet meer opeisbaar. Daarnaast kan door verjaring een erfdienstbaarheid ontstaan: iets dat lang geduld is moet men blijven dulden.
Waarom een verjaringstermijn?
Waarom bestaat verjaring? De mogelijkheid tot verjaring zorgt er namelijk voor dat een bepaalde actie na lange tijd geen gevolgen meer kan hebben voor iemand.