Inhoudsopgave
Welke gas is onmisbaar bij verbranding?
Voor die verbranding is zuurstof nodig.
Welke stoffen zijn de Beginstoffen bij verbranding?
Neem bijvoorbeeld de verbranding van benzine.
- beginstoffen: benzine en zuurstof. reactieproducten: koolstofdioxide en water.
- het reactieschema in woorden: benzine + zuurstof –> koolstofdioxide + water.
- benzine = C,H.
- het reactieschema in symbolen:
- het reactieschema met toestandsaanduidingen:
- links: C, H en O.
Wat komt er vrij bij verbranding aardgas?
Aardgas bestaat voornamelijk uit dit methaan, met scheikundig bezien heel eenvoudige moleculen (CH4). Aardgas brandt dan ook vrijwel helemaal op, tot water (H2O) en kooldioxide (CO2).
Hoeveel zuurstof nodig voor verbranding?
De verhoudingen blijven gelijk. De conclusie is dat gram per mol en kg met elkaar verwisseld mogen worden, zolang er maar geen andere grootheden in de formule voorkomen! In de vergelijking is nu te zien dat er 2,67 kg O2 nodig is om 1 kg C te verbranden.
Wat heeft fotosynthese te maken met verbranding?
De fotosynthese reactie en de verbrandingsreactie zijn voorbeelden van stofwisselingsreacties die in cellen plaats kunnen vinden. Bij de fotosynthesereactie zet de plant anorganische stoffen zoals koolstofdioxide en water met behulp van zonne-energie om in het organische, energierijke glucose.
Wat is de meest gebruikte brandstof voor verbranding in een cel?
De belangrijkste energieleverancier is glucose (suiker), maar ook vetten en eiwitten kunnen afgebroken worden om energie te leveren. Lichaamscellen halen hun energie vooral uit de verbranding van glucose in de mitochondrieën. Mitochondrieën zijn celonderdelen die de energieproductie van de cel verzorgen.
Welke twee vormen van energie ontstaan bij een brandende kaars?
– Drie vormen van energie zijn: beweging, warmte en licht. – Bij de verbranding in de motor van een auto komt energie vrij in de vorm van beweging en warmte. – Bij de verbranding van een kaars komt energie vrij in de vorm van licht en warmte.
Welke drie vormen van energie kunnen ontstaan bij een verbranding?
Verbranding is een scheikundig proces. Het is een afbraakproces. Voor verbranding in de cellen van het lichaam van mens en dier en plant zijn nodig een brandstof (Glucose) en zuurstof (O2). Bij verbranding komen koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) en energie vrij.
Welke 2 verbrandingsgassen ontstaan bij een volledige verbranding?
§3; verbranden door de aanwezigheid van verbrandingsgassen in de lucht zoals SO2 en NOx en koolwaterstoffen, kan smogvorming optreden.
Wat is voor verbranding nodig?
Voor een verbranding zijn nodig: een brandstof, zuurstof en de ontbrandingstemperatuur. De nodige zuurstof komt uit de omringende lucht. Een vonk van het vuursteentje zorgt voor de ontbrandingstemperatuur. Er zijn dus drie voorwaarden om van een verbranding te kunnen spreken.
Hoe herken je een onvolledige verbranding?
Onvolledige verbranding treedt op als er te weinig oxidator aanwezig is en de verbranding toch niet stopt (bijvoorbeeld door extreme hitte). Bij onvolledige verbranding zullen atomen uit de brandstof zich verbinden met minder atomen van de oxidator (meestal zuurstof) dan voor dat type atoom mogelijk is.