Welke gerechten horen niet bij de rechterlijke macht?

Welke gerechten horen niet bij de rechterlijke macht?

De rechterlijke macht heeft niet het monopolie op rechtspraak. Ook de Raad van State, administratieve rechtbanken en het Grondwettelijk Hof (vroeger Arbitragehof genoemd) hebben rechtsprekende bevoegdheid.

Hoe controleert de rechterlijke macht de wetgevende macht?

De uitvoerende macht, de regering, is verantwoording schuldig aan de wetgevende macht, door middel van ministeriële verantwoordelijkheid. De rechterlijke macht (Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, rechtbanken, gerechtshoven en Hoge Raad) controleert de toepassing van wetten en regelgeving.

Welke gerechten behandelen hoger beroepszaken wetsartikel?

Artikel 60 De gerechtshoven oordelen in hoger beroep over de daarvoor vatbare vonnissen, beschikkingen en uitspraken in burgerlijke zaken, strafzaken en belastingzaken van de rechtbanken in hun ressort.

Wat is een rechterlijk ambtenaar?

ambtenaar die werkt bij de rechterlijke macht. Voorbeelden: Vele rechterlijke ambtenaren en gerechtsambtenaren wisselden van werkplek of functie en vele medewerkers van buiten de organisatie konden in de sector Civiel Recht worden verwelkomd.

Hoe controleert de trias politica elkaar?

Volgens Montesquieu’s theorie dient de staat zo ingericht te zijn dat drie machten van elkaar gescheiden zijn en elkaars functioneren bewaken. Het gaat hierbij om de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht. Op deze manier zou niet één van deze machten de overhand kunnen krijgen.

Wat is Machtenspreiding?

In de meest zuivere vorm van machtenspreiding heeft het parlement de bevoegdheid om wetten vast te stellen, maar worden de uitvoering en handhaving daarvan (bijvoorbeeld door de politie) overgelaten aan de regering. Het parlement treedt op als controleur van de uitvoerende macht.

Hoe wordt een rechter in Nederland benoemd?

Een rechter wordt in Nederland voor het leven benoemd. Rechters worden door de regering benoemd. De selectie vindt plaats door Landelijke selectiecommissie rechters. Deze commissie bestaat hoofdzakelijk uit juristen, maar kan tot 4 niet-juristen bevatten (op een totaal van 12).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven