Inhoudsopgave
Welke Geslachtscel bepaalt bij geslachtelijke voortplanting of de nakomeling een jongen of een meisje is de zaadcel of de eicel?
Wordt de eicel bevrucht door een zaadcel met een Y chromosoom, dan wordt het een jongetje, wordt de eicel bevrucht door een X chromosoom, dan wordt het een meisje. De man is dus degene die het geslacht van de baby bepaalt.
Hoe is een chromosoom opgebouwd?
Een chromosoom bestaat grotendeels uit twee DNA-moleculen (Chromatiden) met een zeer complex gevouwen en gedraaide (helix) structuur. Deze chromatiden zijn op één punt (het centromeer) aan elkaar verbonden. Op elk chromosoom ligt de informatie voor een aantal erfelijke eigenschappen.
Hoeveel weken zwanger geslacht zien?
Tijdens verschillende andere echo’s is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Hoe zie je op een echo of het een jongen of een meisje is?
Bij een jongetje staat die bobbel ongeveer in een hoek van 30 graden ten opzichte van de ruggengraat. Als die hoek kleiner is dan 30 graden of de nub eerder parallel loopt met de ruggengraat, wordt het waarschijnlijk een meisje. Let wel, om de nub te zien, moet de baby wel in een bepaalde positie liggen op de echo.
Wat is het verschil tussen ongeslachtelijke en geslachtelijke voortplanting?
Ongeslachtelijke voortplanting staat tegenover geslachtelijke voortplanting, waarbij altijd sprake is van twee ouder-organismen, en meestal van een zaadcel en eicel waarbij genetische informatie van de twee ouders wordt overgebracht op de nakomelingen.
Welke dieren doen aan geslachtelijke voortplanting?
De Indische wandelende tak, sommige kevers, beerdiertjes en vele bladluizen, maar ook sommige hagedissen, salamanders en slangen zijn voorbeelden van soorten met maagdelijke voortplanting. Ook bij de komodovaraan schijnt sprake te zijn van parthenogenese en bij de haai is dit waargenomen.
Wat is het verschil tussen chromatine en chromosoom?
Tijdens de kerndeling (mitose of meiose) verkeren chromosomen in een verdubbelde toestand. Elk van de beide exemplaren wordt een chromatide genoemd. In de periode tussen twee celdelingen is een chromosoom een lange streng en als een korrelige structuur (chromatine) zichtbaar in de celkern.