Welke gevolgen had de industriële revolutie op de 19e eeuwse arbeiders samenleving?
Een nieuwe sociale klasse ontstond: de arbeiders, het industriële proletariaat. Ze woonden in overbevolkte krottenwijken in slechte behuizing met nauwelijks sanitair. De gemiddelde levensverwachting was laag, en de kindersterfte hoog.
Wat was de invloed van de Belgische onafhankelijkheid op de Nederlandse textielindustrie?
Veel Belgische fabrikanten kwamen na de onafhankelijkheid van dat land in 1830 naar Noord-Brabant. Ze ontliepen zo de hoge invoerrechten die na de Belgische afscheiding door Nederland werden geheven. Net als in Groot-Brittannië begonnen in Nederland veel technologische vernieuwingen in de textielindustrie.
Hoe waren de werkomstandigheden tijdens de industriële revolutie?
Zo ontstonden de fabrieken met slechte arbeidsomstandigheden. Het werk was tijdens de Industriële revolutie erg zwaar. De werk dagen waren min 15 uur, soms wel 36 en 6 dagen per week. De fabrieken hadden het liefst kinderen en vrouwen om te werken omdat deze kleiner en fijner konden werken.
Hoe veranderden de stoommachine en het gebruik van meer fossiele brandstoffen de voedingsindustrie?
De druk en hoge temperatuur veranderden de resten in miljoenen jaren tijd in fossiele brandstoffen. De belangrijkste fossiele brandstoffen zijn steenkool, aardolie en aardgas. Ook turf is een fossiele brandstof, die bestaat uit gedroogd veen. Maar veen is veel minder oud dan de andere fossiele brandstof.
Hoe lang duurde de industriële revolutie?
De industriële revolutie in Nederland was een geleidelijk proces dat plaatsvond gedurende de tweede helft van de 19e eeuw, bijna vijftig jaar later dan in België (1799) en honderd jaar na het begin van de industriële revolutie in Groot-Brittannië.
Hoe leefden de mensen in de industriële revolutie?
Je was boer of maakte kleding met de hand. Veel steden bestonden nog niet en je moest overal lopend naartoe. Tijdens de Industriële Revolutie ging het rustige leven helemaal ondersteboven. Er werden machines uitgevonden die ervoor zorgden dat dingen als kleding maken veel sneller konden.