Inhoudsopgave
Welke hormonen slikken in de overgang?
Je lichaam maakt hormonen aan om allerlei processen te regelen: hoeveel energie je hebt, hoe je je voelt en zelfs hoe je lichaam eruitziet. Hormonen vertellen alle cellen in je lichaam wat ze moeten doen. De belangrijkste hormonen die tijdens de overgang een rol spelen zijn oestrogeen en progesteron.
Waarom ga je zweten in de overgang?
Nachtzweten door de overgang Tijdens de overgang produceren je eierstokken minder oestrogeen. Door deze hormoonwisselingen krijgt je hypofyse, het hersengebied dat je temperatuur regelt, soms een verkeerd signaal. Zo denkt je lichaam dat het oververhit is en je begint te zweten. Dit kan dus ook ’s nachts gebeuren.
Wat moet je slikken in de overgang?
7 vitamines voor een soepele overgang
- Vitamine A in de overgang. Vitamine A (ook bekend als retinol) is een vitamine die in vet oplosbaar is.
- Vitamine B1 in de overgang.
- Vitamine B6 in de overgang.
- Vitamine B11 in de overgang.
- Vitamine C in de overgang.
- Vitamine D in de overgang.
- Vitamine E in de overgang.
Wat is hormoontherapie in de overgang?
Hormonale substitutietherapie (HST) is een hormoonbehandeling. De therapie vervangt de hormonen die een vrouw voor de overgang in grotere hoeveelheden had. Wanneer je in de menopauze bent en last heb van typische ongemakken, dan kan je met hormonale substitutietherapie starten.
Wat te doen tegen zweten in de overgang?
Wat kan je doen om het nachtelijke zweten te verminderen?
- Probeer de temperatuur in je slaapkamer fris te houden en verlucht je slaapkamer dagelijks. ’s Nachts een raam laten openstaan kan ook helpen.
- Vermijd cafeïnehoudende dranken vlak voor je gaat slapen.
Hoe lang in de overgang?
De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna.
Wat te doen in de overgang?
Wat kun je zelf doen tegen overgangsklachten?
- Eet gezond en probeer op je gewicht te letten.
- Zorg voor voldoende kalk om de kans op osteoporose te verkleinen; drink dus melk, eet kaas, yoghurt en koolsoorten.
- Probeer regelmatig lichaamsbeweging te nemen waarbij de botten belast worden.
Hoe kun je overgangsklachten verminderen?
Gezond eten, genoeg bewegen en genoeg slapen helpen u om fit te blijven. Als u veel bloed verliest, kan een pijnstiller zoals naproxen , ibuprofen of diclofenac helpen. Praat met uw partner over hoe uw lichaam verandert in de overgang. Bij heftige klachten kunt u nadenken over een behandeling met hormonen.