Welke huidlagen zijn er?

Welke huidlagen zijn er?

De huid is opgebouwd uit 3 lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. Deze 3 huidlagen bestaan weer uit meerdere lagen, met elk zijn eigen functie.

Wat zit er in de opperhuid?

De opperhuid (epidermis) is de buitenste laag van de huid, dat wat je ziet, en bestaat uit twee delen: de hoornlaag en de slijmlaag. De hoornlaag zorgt voor bescherming en stevigheid. De slijmlaag zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, die de cellen van de hoornlaag vervangen wanneer zij afsterven.

Wat maakt de opperhuid kwetsbaar?

Bij het ouder worden, neemt het aantal cellagen in de opperhuid af. Dit maakt de huid dunner en kwetsbaarder; wondjes genezen minder snel en bloedvaten zijn beter zichtbaar. Daarnaast neemt het aantal bloedvaten af, waardoor de doorbloeding vermindert.

Waaruit bestaat de dermis?

De dermis is de laag onder de epidermis en bestaat uit bindweefsel. Deze huidlaag wordt ook wel de lederhuid genoemd. Doordat het vooral uit bindweefsel bestaat, geeft het de huid zijn stevigheid. In de dermis bevinden zich vele zenuwvezels, bloedvaten en lymfevaten.

Hoe lang duurt het voordat je huid volledig vernieuwd?

De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als ‘vervellen’.

Hoe dik is de opperhuid?

De opperhuid is normaal slechts enkele tienden van een millimeter dik, waar bij de hoornlaag niet meer is dan een dun vliesje. Op plaatsen waar de huid veel eelt bevat, zoals de handpalmen en de voetzolen, is de hoornlaag extra dik.

Waar bevinden zich zenuwuiteinden?

Een zenuw is niets anders dan een bundel uitlopers van een heleboel zenuwcellen. Deze cellen bevinden zich in het ruggenmerg (van de motorische zenuwen) of in een zenuwknoop van de achterwortel van het ruggenmerg (sensibele zenuwen).

Hoe ziet een gezonde huid eruit?

Een gezonde huid voelt zacht en egaal aan, omdat er geen sprake is van ontstekingen of ruwe schilfers. De teint van de huid is egaal en er zijn geen plekken die donkerder of lichter zijn dan de rest van de huid, met uitzondering van sproeten. Rode adertjes of kluwen van adertjes zijn niet op de huid zichtbaar.

Hoe vernieuwd de huid zich?

Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.

Welk deel van de huid bestaat uit epitheel?

De huid is opgebouwd uit een tweetal lagen die uit twee verschillende weefsels bestaan. De buitenste laag, de opperhuid of epidermis, bestaat uit een meerlagig epitheel. Daaronder ligt een laag collageen bindweefsel die de lederhuid of dermis wordt genoemd.

Hoe herstelt de huid zich?

Als de wond dieper is, kan ook de lederhuid beschadigd raken. Om deze te herstellen, zet het lichaam een ander fysiologisch proces in gang: de wondheling. Dit complexe proces doet een beroep op diverse types cellen om de afgestorven weefsels af te stoten en de beschadigde huidweefsels te herstellen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven