Welke huidvlekken zijn gevaarlijk?

Welke huidvlekken zijn gevaarlijk?

Melanomen zijn vaak ‘onrustige’ moedervlekken, ze zien er anders uit dan je andere moedervlekken. Ze kunnen veranderen van grootte, kleur en vorm. Als je merkt dat een moedervlek onrustig is ga dan naar je huisarts. Zie ook de ABCDE-regel voor het herkennen van melanomen.

Welke vlekjes zijn verdacht?

Verdachte vlekjes / huidkanker Als een moedervlek asymmetrisch is, onregelmatige randen heeft, van kleur verandert, groter en dikker wordt of gaat bloeden, is deze verdacht voor huidkanker. Met deze symptomen kunt u het beste zo snel mogelijk naar uw huisarts gaan.

Waar kun je je laten controleren op huidkanker?

Regelmatig checken van de moedervlekken op je huid helpt om huidkanker (een melanoom) op tijd te herkennen. Dat is belangrijk, want dat verbetert de vooruitzichten. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groot.

Hoe voel je een melanoom?

De plekjes kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Soms kunt u de plekjes beter voelen dan zien. De huid voelt wat ruw of rasperig aan en er ontstaan steeds harde schilfers. Soms ontstaat er een klein wondje, vooral als u eraan krabt.

Kan een wrat kwaadaardig zijn?

Wratten zijn niet kwaadaardig en behandelen is niet nodig. Als gewone wratten en ouderdomswratten wratten klachten geven, is behandeling mogelijk door afschrapen, bevriezen met vloeibare stikstof, wegsnijden of elektrisch wegbranden. Vaak krijgt u hierbij een verdoving. Waterwratjes verdwijnen meestal vanzelf.

Is een pigmentvlek gevaarlijk?

In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan ‘ouderdomsvlekken’, een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.

Wat zijn de eerste symptomen van huidkanker?

Symptomen Huidkanker De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek.

Hoe gevaarlijk is een melanoom?

Als de tumor geen uitzaaiingen heeft veroorzaakt, dan verloopt de ziekte ongevaarlijk. Maar, als het melanoom zich heeft uitgezaaid in het lichaam, dan is een behandeling moeilijk en verloopt de ziekte veelal levensbedreigend.

Wat te doen bij een melanoom?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een melanoom te behandelen:

  1. Operatie. Om de diagnose te kunnen stellen, is een melanoom meestal al weggehaald tijdens een excisie.
  2. Weghalen schildwachtklier.
  3. Weghalen lymfeklieren.
  4. Geïsoleerde ledemaatperfusie.
  5. Bestraling.
  6. Bevriezing of laserbehandeling.
  7. T-VEC.
  8. Immunotherapie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven