Inhoudsopgave
- 1 Welke hulpmiddelen zijn er voor steunkousen?
- 2 Wat is de werking van steunkousen?
- 3 Hoe steunkousen aantrekken zonder hulpmiddel?
- 4 Hoe trek ik mijn steunkousen aan?
- 5 Hoe werkt de Dressbuddy?
- 6 Waar let je op bij steunkousen?
- 7 Hoe trek je dichte steunkousen aan?
- 8 Waar moet je op letten bij het aantrekken van steunkousen?
Welke hulpmiddelen zijn er voor steunkousen?
Hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen zijn er in veel verschillende uitvoeringen:
- Een puntzak van glad materiaal, in verschillende maten.
- Een zachte cilindervormige rol met zuignap.
- Een elektrische aantrekhulp, die de opening van de kous elektrisch vergroot.
- Een frame dat de kous open houdt.
Wat is de werking van steunkousen?
Door met een steunkous van buitenaf druk op het been uit te oefenen sluiten de kleppen beter, wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en wordt de afvoer van bloed en lymfevocht bevorderd. Steunkousen kunnen de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, maar uw klachten wel verminderen tijdens het dragen.
Waarom dichte steunkousen?
Er wordt in de meeste gevallen gekozen voor een kous met een open teen. Gesloten tenen geven vaak irritaties en drukplekken bij de tenen en kunnen daarmee vervelende complicaties opleveren. Vooral cliënten met lymfoedeem en/of diabetes mellitus zijn hier gevoelig voor.
Hoe steunkousen aantrekken zonder hulpmiddel?
Aantrekken
- Zorg allereerst voor een goed droog been.
- Draai de kous binnenste buiten tot aan de hiel.
- Schuif het zijden voetje over uw voet.
- Trek de opening met beide handen uit elkaar en trek het voetgedeelte over uw voet, tot aan de wreef.
- Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog.
Hoe trek ik mijn steunkousen aan?
Bij het uittrekken van de steunkous ga je naast de cliënt zitten en pak je de kous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de voet van de cliënt. Plaats je duim tussen de kous en de hiel en ‘wip’ de kous vervolgens over de voet van de cliënt.
Wat kost steunkousen?
De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Hoe werkt de Dressbuddy?
De Dressbuddy aan-uit is geschikt voor het zelfstandig aan,- en uittrekken van therapeutische elastische kousen. ’s Morgens gebruikt men de gele balletjes (de zon komt op) voor het aantrekken. ’s Avonds gebruikt men de blauwe balletjes (zon is onder) voor het uittrekken.
Waar let je op bij steunkousen?
Let er op dat uw voeten glad zijn en zonder haakjes en scherpe nagels. Draag steunkous handschoenen om ervoor te zorgen dat u meer grip heeft en de kousen niet met uw nagels kapot maakt. Neem een goede uitgangspositie aan bij het aan en uittrekken van de steunkousen en leg uw been op de juiste hoogte.
Waarom Drukkousen?
Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.
Hoe trek je dichte steunkousen aan?
Ga tegenover de zorgvrager zitten. Vraag de zorgvrager het been in het midden van uw schoot te leggen (eventueel op een handdoek of kussentje), zodat u symmetrisch en dicht bij uw lichaam kan werken. Pak het aantrekhulpmiddel met beide handen vast en breng het aan over de voet zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing.
Waar moet je op letten bij het aantrekken van steunkousen?
Let er op dat uw voeten glad zijn en zonder haakjes en scherpe nagels. Draag steunkous handschoenen om ervoor te zorgen dat u meer grip heeft en de kousen niet met uw nagels kapot maakt. Neem genoeg tijd. Neem een goede uitgangspositie aan bij het aan en uittrekken van de steunkousen en leg uw been op de juiste hoogte.
Wat gebeurt er als de steunkous niet goed zit?
U moet er voor zorgen dat de sokken goed zitten zonder rimpels en plooien die kunnen knijpen, pijn veroorzaken of zelfs uw bloedcirculatie kan belemmeren. Daarnaast kunt u de relatief dure steunkousen beschadigen indien u deze sokken met haast aan en uit doet.