Inhoudsopgave
Welke informatie mag de werkgever vragen bij de ziekmelding?
De werkgever zelf mag bij de ziekmelding de volgende informatie aan de werknemer vragen: het telefoonnummer en (verpleeg)adres; de vermoedelijke duur van het verzuim; de lopende afspraken en werkzaamheden; of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (niet onder welke); of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval;
Wanneer moet u zich ziek melden bij uw werkgever?
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen. Wel mag uw werkgever vragen of u ziek bent door een bedrijfsongeval. Bedrijfsarts
Wanneer kan u niet werken door ziekteverzuim?
Wanneer u niet kan werken door ziekte, moet u zich ziek melden. Bij ziekteverzuim kan de werkgever een bedrijfsarts inschakelen. De bedrijfsarts geeft advies over re-integratie. Bekijk de regels.
Wat is de ziekmelding van de werknemer?
Als de werknemer klachten heeft als spanning, onrust, moeite met concentreren, hartkloppingen, hoofdpijn etc, en deze klachten bestonden nog niet voor het conflict, dan is in de regel de ziekmelding het directe gevolg van het arbeidsconflict.
Wanneer moet je ziek worden?
Je moet je eigenlijk ziek melden op het moment dat je weet dat je ziek bent. Maar meld je in ieder geval ziek, zo lang mogelijk voordat je op je werk wordt verwacht. Word je bijvoorbeeld op maandagavond ziek en moet je dinsdagmiddag werken, bel dan dinsdagochtend. Je kan altijd onverwacht ziek worden.
Wat is het ziekmelden binnen uw organisatie?
Het ziekmelden binnen uw organisatie. Als werkgever bent u verplicht om de regels voor het aanvragen van verzuimverlof bekend te maken bij uw werknemers. Neem in uw verzuimprotocol ook regels op over ziekte tijdens de vakantie. U schept hiermee duidelijkheid en kunt problemen voorkomen.