Welke instelling van de EU speelt wel een rol in de gewone wetgevingsprocedure?

Welke instelling van de EU speelt wel een rol in de gewone wetgevingsprocedure?

Gewone wetgevingsprocedure Kern van de procedure is dat zowel de Raad van Ministers als het Europees Parlement een beslissende stem hebben in het wetgevingsproces, én dat allebei de instellingen de mogelijkheid hebben om een voorstel aan te passen.

Wie mag wetsvoorstellen indienen EU?

De Europese Commissie is de enige instantie binnen de EU die wetsvoorstellen kan indienen. Ze is ook verantwoordelijk voor de begroting van de EU en tikt lidstaten op de vingers als die zich niet aan de Europese wetgeving houden.

Welk recht heeft de Europese Commissie in de wetgevingsprocedure?

De gewone wetgevingsprocedure verklaard 1) Een wetsvoorstel (een richtlijn of een verordening) wordt in de Europese Unie altijd gepubliceerd door de Europese Commissie. Zij heeft op praktisch alle beleidsterreinen het exclusieve recht van initiatief.

Welke bevoegdheden heeft het Europees Parlement niet?

Wat zijn de bevoegdheden en wetgevingsprocedures van het Europees Parlement? Het Parlement is een medewetgever – het heeft de bevoegdheid om wetgeving aan te nemen en te wijzigen en het neemt op gelijke voet met de Raad een besluit over de jaarlijkse EU-begroting.

Hoe verloopt een wetgevingsprocedure?

In het kort verloopt de gewone wetgevingsprocedure als volgt: de Europese Commissie doet een voorstel. Het Europees Parlement (EP) en de Raad van Ministers (Raad) kunnen het voorstel goedkeuren of aanpassen. Als ze het niet eens worden over de voorgestelde aanpassingen dan kunnen ze het voorstel nog een keer aanpassen.

Hoe komen de besluiten van de EU tot stand?

De meeste besluiten van de EU worden volgens de “gewone wetgevingsprocedure” (voorheen de “medebeslissingsprocedure”) genomen. Die bepaalt dat het rechtstreeks verkozen Europees Parlement samen met de Raad (de regeringen van de 27 EU-landen) een EU-wetsvoorstel moet goedkeuren.

Wie kan er Europese wetgeving maken?

Meestal stelt komt de Commissie op eigen initiatief met wets- en beleidsvoorstellen. Maar ze kan ook voorstellen doen op verzoek van: de Europese Raad (staatshoofden en regeringsleiders van elk EU-land) de Raad van de Europese Unie (ministers van elk EU-land)

Wie keurt EU wetten goed?

Het in 1952 opgerichte Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) moet ervoor zorgen dat de wetten en regels die in Europa gemaakt worden, goed worden toegepast. De Europese wetten – het gemeenschapsrecht – moeten in alle lidstaten hetzelfde worden uitgevoerd.

Welke 4 instanties hebben te maken met de Europese wetgeving?

Er zijn vier politieke instellingen. Drie ervan vormen de wetgevende en de uitvoerende macht van de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie vertegenwoordigt de regeringen van de lidstaten, het Europees Parlement de Europese burgers en de Europese Commissie moet het Europees belang behartigen.

Wie zit er in de Europese Commissie?

De Europese Commissie telt 27 leden, voor elke lidstaat één. De leden van de Europese Commissie oefenen hun taken in volkomen onafhankelijkheid uit, er is uitdrukkelijk bepaald dat de lidstaten geen instructies mogen geven.

Welke bevoegdheden heeft het Europees Parlement?

Het Europees Parlement deelt samen met de Raad van de Europese Unie de wetgevende macht van de EU. Het kan Europese wetten (richtlijnen, verordeningen en besluiten) aannemen, wijzigen of verwerpen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven