Welke intermoleculaire krachten zijn er?

Welke intermoleculaire krachten zijn er?

De voornaamste intermoleculaire krachten die tussen neutrale (zonder elektrische lading) moleculen optreden zijn respectievelijk de dipoolkrachten, de geïnduceerde dipoolkrachten en de londonkrachten. Samen worden ze de vanderwaalskrachten genoemd.

Wat is Dipoolkracht?

dipoolkrachten: Dipoolkrachten zijn intermoleculaire krachten die optreden tussen polaire moleculen.

Welke intermoleculaire krachten zijn aanwezig voor een pentaan?

Tussen 1-propanolmoleculen, naast de vanderwaalsbin- ding en de dipoolkrachten, ook H-bruggen aanwezig. De intermoleculaire krachten zijn het minst bij pentaan, het sterkst bij 1-propanol en 1-chloorpropaan zit er tussenin. Hoe zwakker de inter- moleculaire krachten, hoe lager het kookpunt en omgekeerd.

Wat zijn de sterkste Intermoleculaire krachten?

De sterkste intermoleculaire binding is de waterstofbrug, waterstofbinding, H-brug of H-binding (vier namen voor hetzelfde begrip). Voor de waterstofbrug is enerzijds een waterstofatoom nodig dat gebonden is aan een N-, een O- of een F-atoom. Anderzijds is er een “vrije kant” nodig van een N-, O- of F-atoom.

Welke moleculen kunnen waterstofbruggen vormen?

Een waterstofbrug is een niet-covalente binding tussen een elektronenpaar op een sterk elektronegatief atoom (zuurstof, stikstof of fluor) en een naburig waterstofatoom, gebonden aan een ander sterk elektronegatief atoom.

Hoeveel waterstofbruggen kan een molecuul vormen?

• Waterstofbruggen In een watermolecuul komen twee O-H bindingen voor. Deze O-H binding is een polaire atoombinding. Het water-stofatoom is een beetje positief (d+ kant) en het zuurstof-atoom een klein beetje negatief (d- kant).

Hoe weet je of een stof polair of apolair is?

Moleculen die een polair zijn hebben een dipoolmoment en ze kunnen een dipool-binding aangaan. Als moleculen symmetrisch zijn worden de ladingen onderling opgeheven. Het molecuul is dan apolair. Als een molecuul niet symmetrisch is worden de ladingen niet opgeheven en krijg je een polair molecuul.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven