Inhoudsopgave
- 1 Welke juridische consequenties kan de arts ervaren wanneer de patiënt komt te overlijden als gevolg van een foutieve medische ingreep?
- 2 Wat is medische aansprakelijkheid?
- 3 Wat te doen bij een medische misser?
- 4 Wat is er te doen tegen medische missers?
- 5 Wat gebeurt er als een chirurg een fout maakt?
- 6 Hoe lang kan je een schade claimen?
- 7 Wat doe je wanneer je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij het stellen van een diagnose?
- 8 Wat als een chirurg een fout maakt?
- 9 Wat zijn de rechten van de patiënt?
- 10 Wat als huisarts niet helpt?
- 11 Welke juridische consequenties hebben het maken van fouten?
- 12 Hoeveel schadevergoeding medische fout?
Welke juridische consequenties kan de arts ervaren wanneer de patiënt komt te overlijden als gevolg van een foutieve medische ingreep?
Schadevergoeding voor letselschade Door de medische fout kunt u letselschade hebben. U kunt het ziekenhuis en/of de arts die de medische fout heeft begaan, vragen om uw schade te vergoeden. Uw letselschade kan uit verschillende kostenposten bestaan. Meer hierover leest u op de pagina letselschade.
Wat is medische aansprakelijkheid?
Als een patiënt schadevergoeding wil ontvangen omdat hij van opvatting is dat hij schade heeft geleden door een fout in de behandeling, dan kan hij zijn arts of de instelling waarvoor de arts werkzaam is hiervoor aansprakelijk stellen.
Kan je een ziekenhuis aansprakelijk stellen?
In de wet is ook geregeld dat het ziekenhuis aansprakelijk is voor alle tekortkomingen van in dat ziekenhuis werkzame hulpverleners. Kortom, als de medische fout door één of meer hulpverleners in een ziekenhuis is gemaakt, kunt u als benadeelde naast de arts(en) ook het ziekenhuis aanspreken.
Kan een schade verjaren?
Artikel 3:310 lid 1 BW bepaalt dat een vordering tot vergoeding van schade (uit contract of onrechtmatige daad) verjaart door verloop van vijf jaren na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de benadeelde zowel met de schade als met de daarvoor aansprakelijke persoon bekend is geworden.
Wat te doen bij een medische misser?
Als u vermoedt dat er een fout is gemaakt, is het zinvol om:
- Uw medisch dossier op te vragen.
- Uw arts expliciet te vragen of er misschien één of meer fouten zijn gemaakt.
- Een second opinion te vragen aan een andere arts.
- Schriftelijk bij te houden hoe uw gezondheidssituatie zich ontwikkelt.
Wat is er te doen tegen medische missers?
Medische fout of ongeval Bent u of een van uw naasten het slachtoffer van een medische fout of een medisch ongeval? In beide gevallen kunt u terecht bij het Fonds voor de Medische Ongevallen (FMO) ((opent in nieuw venster)). Het Fonds onderzoekt of de zorgverlener schuld heeft aan de medische fout.
Hoe ga je te werk als een arts een fout maakt?
Als u vermoedt dat er een fout is gemaakt, is het zinvol om: Uw medisch dossier op te vragen. Daar heeft u recht op, maar het is wel zo dat de arts of het ziekenhuis een redelijke vergoeding mag vragen voor het kopieerwerk. Uw arts expliciet te vragen of er misschien één of meer fouten zijn gemaakt.
Wat betekent aansprakelijkheid in de zorg?
Aansprakelijkheid betekent dat een ander verantwoordelijk gehouden kan worden voor jouw schade. Die schade moet dan door de andere partij vergoed worden. Het uitgangspunt van het Burgerlijk Wetboek is dat iedereen in principe zorg moet dragen voor zijn eigen schade. Dit heet aansprakelijkheid.
Wat gebeurt er als een chirurg een fout maakt?
Als een (huis)arts of chirurg een inschattingsfout maakt kan er onherstelbare schade ontstaan. Als blijkt dat de arts iets te verwijten valt heb je recht op schadevergoeding. We spreken dan van wanprestatie: de arts is de verplichting om jou deskundig te behandelen niet nagekomen.
Hoe lang kan je een schade claimen?
In de wet is vastgelegd dat u als slachtoffer een termijn heeft van vijf jaar nadat u bekend bent geworden met de schade en de daarvoor aansprakelijke partij. Laat u deze termijn verlopen dan verspeelt u uw rechten.
Hoe lang kun je iemand aansprakelijk stellen?
Verjaringstermijn voor aansprakelijk stellen Op grond van Artikel 3:310 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek kunt u in het algemeen tot vijf jaar na het ongeval een schadevergoeding of smartengeld uitkering claimen bij de voor het ongeval aansprakelijk persoon. Soms zijn de verjaringstermijnen echter korter.
Wat te doen bij mislukte operatie?
Maar wat moet je nu doen bij een mislukte operatie? “Je kan voor een minnelijke schikking gaan. Je kan ook naar de mutualiteit stappen of naar het Fonds Medische Ongevallen. Zij kunnen ook tussenkomen en zorgen voor een schadevergoeding”, aldus Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform.
Wat doe je wanneer je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij het stellen van een diagnose?
Als u vermoedt dat er een fout is gemaakt, is het zinvol om:
- Uw medisch dossier op te vragen.
- Uw arts expliciet te vragen of er misschien één of meer fouten zijn gemaakt.
- Een second opinion te vragen aan een andere arts.
- Schriftelijk bij te houden hoe uw gezondheidssituatie zich ontwikkelt.
Wat als een chirurg een fout maakt?
Letselschade door medische fout Als een (huis)arts of chirurg een inschattingsfout maakt kan er onherstelbare schade ontstaan. Als blijkt dat de arts iets te verwijten valt heb je recht op schadevergoeding. We spreken dan van wanprestatie: de arts is de verplichting om jou deskundig te behandelen niet nagekomen.
Hoe vaak gaat een operatie fout?
Bij ruim één op de vijf operaties worden er nog fouten gemaakt. Vooral betere communicatie kan dit volgens Patiëntenfederatie Nederland ondervangen. Patiëntenfederatie Nederland heeft 955 mensen bevraagd die in de afgelopen twee jaar een operatie ondergingen.
Hoeveel schadevergoeding na medische fout?
U kunt alleen een maximale schadevergoeding medische fout of medische misser krijgen als het ziekenhuis of arts volledig de aansprakelijkheid op zich heeft genomen. Alleen bij 100% aansprakelijk kunt u al uw letselschade volledig vergoed krijgen en een volledige schadevergoeding eisen.
Wat zijn de rechten van de patiënt?
Als patiënt heb je recht op informatie over je ziekte, de behandeling en de mogelijke gevolgen daarvan. Je mag alleen worden onderzocht en behandeld met jouw toestemming. Ook heb je recht op inzage in je medisch dossier.
Wat als huisarts niet helpt?
Kom je er ook dan niet uit met de huisarts, dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Deze kan bemiddelen of toestemming geven voor een second opinion of zelfs direct voor een consult bij een specialist.
Wat is actieve diagnose?
(vaststelling) Vaststelling van een aandoening, ziekte of klacht door een arts op grond waarvan een bepaalde medische behandeling (= therapie) wordt voorgeschreven.
Hoe komt een diagnose tot stand?
Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Welke juridische consequenties hebben het maken van fouten?
Door een medische misser kan het gebeuren dat u schade lijdt. Deze letselschade kan u tijdelijk of levenslang hinderen. Bij een medische fout heeft u dan ook recht op een schadevergoeding. Een juridisch specialist letselschade staat u bij wanneer u letselschade hebt opgelopen door toedoen van een zorgverlener.