Welke klachten kun je krijgen van beeldschermwerk?

Welke klachten kun je krijgen van beeldschermwerk?

Langdurig werken achter een beeldscherm kan klachten aan armen, nek en schouders opleveren. Vroeger heette dit RSI, nu meestal KANS; Klachten aan Arm, Nek, Schouder. Ook oogklachten komen vaak voor. Het gebruik van laptops, tablets en smartphones zorgt voor een stijging van het aantal klachten.

Wat kan een werkgever doen om problemen te voorkomen?

Neem regelmatige pauzes, bijvoorbeeld ieder uur een paar minuten. Bij de pauzes in het werk is vooral de regelmaat van groot belang. Vraag uw werkgever hiervoor bijvoorbeeld naar pauzesoftware (voor beeldschermwerkers). Werkdruk is een factor bij het ontstaan van klachten.

Hoe lang mag je achter een beeldscherm zitten?

In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door “pauzes” van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn.

Wat is een Beeldschermwerker?

Per dag kijken we bijna net zo veel naar beeldschermen als dat we slapen. Werknemers met een kantoorbaan werken logischerwijs het meest met een beeldscherm, muis en toetsenbord. We noemen dit dan ook wel beeldschermwerk. Deze werknemers kunnen specifieke gezondheidsklachten ontwikkelen.

Wat kan de medewerker zelf doen om klachten als gevolg van beeldschermwerk te voorkomen?

Wat je zelf kunt doen

  1. Zorg voor een goede werkplek. Zorg er voor dat je stoel, tafel, beeldscherm en toetsenbord goed op elkaar zijn afgestemd.
  2. Doe dit ook bij je tablet, laptop en smartphone.
  3. Neem regelmatig (kleine) pauzes.
  4. Houd je werkdruk gezond.
  5. Begrens je werktijden.

Hoelang mag je per dag beeldschermwerk verrichten?

Werknemers mogen maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk verrichten. Beeldschermwerk wordt op gezette tijden afgewisseld door andersoortig werk of een pauze. Voor het werken op een laptop zonder hulpmiddelen geldt een maximum van 2 uur per dag.

Kan een werkgever thuiswerken verplichten?

Er is in Nederland nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Wel heb je als werknemer op grond van de Wet Flexibel Werken het recht je werkgever te verzoeken om vanuit huis te mogen werken. Je werkgever mag dit verzoek weigeren, maar moet hierover wel met jou in gesprek gaan.

Is mijn werkgever verantwoordelijk voor thuiswerkplek?

De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de ‘zorgplicht’ van de werkgever genoemd.

Wat gebeurt er als je te lang naar een scherm kijkt?

Zit je 2 uur of meer achter een scherm, dan kun je last krijgen van digitale vermoeidheid. Je ogen zijn vermoeid, dat kan resulteren in wazig zicht, droge ogen en hoofdpijn. Hoe langer achter het scherm, hoe meer kans op digitale vermoeidheid.

Hoe lang beeldschermwerk per dag?

Ergonomen bevelen als maximale tijdsduur voor beeldschermwerk zes uur per dag aan. Dit is inclusief het aantal uren dat u thuis achter de computer zit. Voor medewerker(s): Benut kleine pauzes als kans om even van houding te veranderen en de ledematen te strekken.

Wat zegt de wet over beeldschermwerk?

De wet verplicht werkgevers om ervoor te zorgen dat beeldschermwerk geen gevaar oplevert voor de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers. Het Arbobesluit kent twee specifieke richtlijnen: Beeldschermwerk moet op gezette tijden afgewisseld worden met ander werk of een pauze (Arbobesluit 5.10).

Hoe lang mag een medewerker onafgebroken beeldschermwerk verrichten?

Deze eisen stelt de wet Werknemers mogen maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk verrichten. Beeldschermwerk wordt op gezette tijden afgewisseld door andersoortig werk of een pauze. Voor het werken op een laptop zonder hulpmiddelen geldt een maximum van 2 uur per dag.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven