Inhoudsopgave
Welke kleur heeft gezonde urine?
Doorzichtig en strokleurig zijn gezonde urinekleuren als het op hydratatie aankomt. Dit is juist meestal niet het geval als je plas donkerder is. Uitdroging kan de oorzaak zijn van donkere urine. De ‘bruinige’ en ‘oranje’ kleuren op onze urinekleurenkaart geven aan dat je gedehydrateerd bent.
Wat als je plas Geel is?
Donkergele urine is het tegenovergestelde van lichtgele urine: je hebt weinig water gedronken op veel tijd. Of je hebt op een andere manier veel vocht verloren: door te zweten bijvoorbeeld. Er is veel urochroom, zorgt voor de gele kleur, aanwezig in je urine.
Wat is een kleurloze urine?
Kleurloze urine kan een indicator zijn van een nierziekte, als je niet veel water drinkt en je daardoor kleurloze urine hebt. Normaal gesproken stroomt bloed in de nier door de nierslagader en dit wordt vervolgens gefilterd door de nieren.
Wat is de gele kleurstof in de urine?
De gele kleurstof in urine wordt uitgescheiden door de nierbuisjes. Urine wordt sterk verdund als je in korte tijd veel water drinkt; zodoende kan de urine lichtgeel van kleur tot vrijwel kleurloos worden. Lichtgele tot kleurloze urine getuigt dus van een lage concentratie nierkleurstoffen, maar zegt meestal niks over je gezondheid. 2.
Wat kan witte urine duiden op?
Witte urine kan ook duiden op een lekkage of overstroming van het lymfestelsel naar de urinewegen of de nieren (chylurie). Chylurie komt met name voor bij een overschot aan fosfor in de urine (hyperfosfaterurie) en beenmergkanker (plasmacytoom). Een melkachtig troebele urine duidt veelal op witte bloedcellen in de urine (pyurie).
Wat wijst op troebele urine?
Troebele urine wijst doorgaans op pyurie: de aanwezigheid van etter of pus in de urine, bijvoorbeeld door een urineweginfectie(blaasontstekingof plasbuisontsteking). Dit gaat vaak gepaard met jeuk, branderigheid en pijn tijdens het plassenen afscheiding van bloed in de urine.