Inhoudsopgave
- 1 Welke leeftijd ben je handelingsbekwaam?
- 2 Wat is het gevolg als een handelingsbekwaam persoon toch een rechtshandeling verricht?
- 3 Hoe bepaal je of iemand handelingsonbekwaam is?
- 4 Wie is onbekwaam?
- 5 Kan een minderjarige een abonnement afsluiten?
- 6 Wat is het verschil tussen wilsbekwaam en handelingsbekwaam?
Welke leeftijd ben je handelingsbekwaam?
Wanneer iemand 18 jaar of ouder is, is hij meerderjarig. Volgens de wet is hij dan ook handelingsbekwaam. Dat betekent dat hij zelfstandig rechtshandelingen mag verrichten en daar ook verantwoordelijk voor is. Hij mag dingen kopen, een contract afsluiten, geld lenen, trouwen, scheiden etc.
Wat is het gevolg als een handelingsbekwaam persoon toch een rechtshandeling verricht?
Een handelingsonbekwame kan geen onaantastbare rechtshandelingen verrichten. Dit betekent dat de rechtshandelingen die toch worden verricht aantastbaar zijn. Ze kunnen nietig zijn, maar ook vernietigbaar. Als het gaat om een overeenkomst, kan deze vernietigd worden indien die is gesloten door een handelingsonbekwame.
Hoe bepaal je of iemand handelingsonbekwaam is?
Iemand is wilsonbekwaam als hij de informatie die hij over een behandeling krijgt, niet meer begrijpt. En wanneer hij niet in staat is een (weloverwogen) beslissing te nemen. Dit betekent dat hij de gevolgen van een beslissing niet goed kan overzien.
Wat is het verschil tussen handelingsonbekwaam en wilsonbekwaam?
Wilsbekwaamheid is een praktische term die met name wordt gebruikt in relatie tot medische beslissingen. Handelingsonbekwaamheid wil zeggen dat iemand iets niet mag, terwijl wilsonbekwaamheid inhoudt dat iemand iets niet kan, de gevolgen ervan niet overziet, het niet snapt.
Is iedereen handelingsbekwaam?
In principe is iedereen handelingsbekwaam, maar er zijn uitzonderingen. De uitzonderingen of beperkingen op de handelingsonbekwaamheid kunnen enkel in de Wet bepaald zijn (art. 1123 BW) en worden restrictief geïnterpreteerd.
Wie is onbekwaam?
Bepaalde personen zijn volgens de wet onbekwaam om juridische handelingen te stellen, bijvoorbeeld het ondertekenen van een koopcontract. De wet gaat ervan uit dat deze personen (nog) niet in staat zijn om de gevolgen van hun daden juist in te schatten. Uiteraard kunnen ze dan ook geen eigen zaak beginnen.
Kan een minderjarige een abonnement afsluiten?
Kinderen jonger dan 18 jaar mogen beslissingen niet altijd zelfstandig nemen. Volgens de wet mogen zij alleen iets kopen als een van hun ouders (of hun voogd) daarvoor toestemming heeft gegeven. Dat geldt ook voor het sluiten van overeenkomsten voor bijvoorbeeld abonnementen of diensten.
Wat is het verschil tussen wilsbekwaam en handelingsbekwaam?
Hoe bepaal je of iemand wilsbekwaam is?
Wilsonbekwaamheid moet per situatie beoordeeld worden Een cliënt kan niet in één keer voor alle beslissingen wilsonbekwaam worden verklaard. De arts moet per situatie beoordelen of de cliënt daarover een beslissing kan nemen.
Wie stelt handelingsonbekwaam vast?
Afhankelijk van de keuze die gemaakt moet worden, stelt een professional de wilsonbekwaamheid of handelingsonbekwaamheid vast. Bij medische beslissingen is dat een arts of rechter, bij financiële handelingen is dat een notaris of kantonrechter.