Inhoudsopgave
- 1 Welke maand jaarrekening?
- 2 Hoeveel dagen na vaststelling jaarrekening deponeren?
- 3 Welke gegevens nodig voor jaarrekening?
- 4 Wat is de maximale sanctie op het door een vennootschap niet uiterlijk binnen twaalf maanden na afloop van het boekjaar voldoen aan de publicatieverplichting?
- 5 Kan ik zelf een jaarrekening maken?
Welke maand jaarrekening?
De termijn voor het opmaken van de jaarrekening is dus maximaal tien maanden na het einde van het boekjaar. Als het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar is de uiterste termijn voor het opmaken van de jaarrekening dus 31 oktober.
Hoeveel dagen na vaststelling jaarrekening deponeren?
Deponeer je jaarrekening uiterlijk 8 dagen na vaststelling bij KVK. Wanneer deze niet op tijd is vastgesteld, deponeer je de voorlopige jaarrekening. De uiterste termijn voor vaststelling verschilt per rechtspersoon, maar de jaarrekening moet in ieder geval binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar gedeponeerd zijn.
Wie stelt de jaarrekening op?
De wet bepaalt (artikel 2:210 lid 1 BW) dat het bestuur van een besloten vennootschap de jaarrekening binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar moet opmaken. Dat opmaken van de jaarrekening komt er in de praktijk meestal op neer dat de accountant van de BV de jaarrekening opstelt en aan het bestuur voorlegt.
Hoe snel jaarrekening opstellen?
De deadline voor jaarrekeningen kunnen verschillen, maar de KvK houdt in de regel aan dat je (of de accountant) de jaarrekening uiterlijk acht dagen na vaststelling moet hebben gedeponeerd. Ook de uiterste termijnen voor vaststelling zijn per rechtspersoon verschillend.
Welke gegevens nodig voor jaarrekening?
Een jaarrekening opstellen doe je aan de hand van drie onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en een eventuele toelichting. Hiervoor heb je de gegevens van het afgelopen boekjaar nodig. Heb je zelf geen tijd om een jaarrekening op te stellen, dan kun je dit ook uitbesteden aan een boekhouder.
Wat is de maximale sanctie op het door een vennootschap niet uiterlijk binnen twaalf maanden na afloop van het boekjaar voldoen aan de publicatieverplichting?
De wet voorziet in een aantal sancties op het niet, niet tijdig of onjuist publiceren van de jaarrekening. De sancties die op de overtreding van dit economisch delict staan, zijn maximaal zes maanden hechtenis, een taakstraf of een geldboete ter hoogte van maximaal € 20.500.
Wie stelt bij een BV de jaarrekening vast?
De AV is bevoegd om de jaarrekening vast te stellen. De wet verplicht echter niet tot vast- stelling. Wel is een vastgestelde jaarrekening noodzakelijk om over te kunnen gaan tot winst- bestemming en het verlenen van decharge aan het bestuur.
Welk orgaan stelt de jaarrekening vast?
De algemene vergadering is wettelijk gezien het orgaan binnen de rechtspersoon dat de jaarrekening dient vast te stellen, door het voorstel van het bestuur (doorgaans gesteund door de Raad van Commissarissen, of bij verenigingen de kascontrolecommissie).
Kan ik zelf een jaarrekening maken?
Meestal stelt de accountant of boekhouder de jaarrekening voor u op, maar u mag het uiteraard ook zelf doen. Onder andere bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een jaarrekening en jaarverslag deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is wettelijk verplicht.